Κόσμος

Ιράν: Απειλές κατά του Ισραήλ για «πικρές συνέπειες»

Ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τις «πικρές συνέπειες» που θα έχουν τα πλήγματα που εξαπέλυσε εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Ο επικεφαλής του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ «δεν κατάφερε να πετύχει τους ύπουλους στόχους του» με τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών.

Η ισραηλινή επίθεση απέδειξε «τους λάθος υπολογισμούς» του Ισραήλ και «την ανικανότητά του» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, προσέθεσε ο Σαλαμί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαεΐ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να απαντήσει στην επίθεση του Τελ Αβίβ.


Λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ είχε πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν σε απάντηση στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, η οποία συνιστούσε αντίποινα για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την ισραηλινή επίθεση. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πάντως την Κυριακή ότι δεν πρέπει «να υποτιμήσουμε» τα ισραηλινά πλήγματα «ούτε να υπερβάλλουμε».


Την ίδια ημέρα, ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδίωκε τον πόλεμο. «Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, εξάλλου, ότι το Ιράν θα έδινε την «κατάλληλη απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τεχεράνη «έλαβε ενδείξεις» ότι πρόκειται να λάβει χώρα η επίθεση των Ισραηλινών, λίγες ώρες πριν την έναρξη της, όπως παραδέχθηκε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.


Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ «έστειλε μήνυμα στο Ιράν» πριν την επίθεσή του και προειδοποίησε «κατά μιας απάντησης».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-28 12:15:00

Back to top button