Ινδία: Η αιθαλομίχλη «εξαφάνισε» το Ταζ Μαχάλ
Πνίγεται στην αιθαλομίχλη το Δελχί, με τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από το όριο συναγερμού και με το μνημείο του Ταζ Μαχάλ, 160 χιλιόμετρα από την ινδική πρωτεύουσα, να «εξαφανίζεται» μέσα στο πυκνό νέφος.
Το Δελχί και η μητροπολιτική του περιοχή, όπου ζουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τον Guardian, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής για τους κατοίκους της πόλης έως και επτά χρόνια.
Οι αποσπασματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Λόγω των αυξανόμενων επιπέδων ρύπανσης, όλα τα δημοτικά σχολεία στο Δελχί θα σε διαδικτυακά μαθήματα, μέχρι νεοτέρας», ανακοίνωσε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η επικεφαλής υπουργός του Δελχί, Μαρλένα Ατίσι.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης όλες τις μη αναγκαίες κατασκευαστικές δραστηριότητες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και να αποφεύγουν τη χρήση άνθρακα και ξύλου για θέρμανση, χωρίς να αναφέρει για πόσο καιρό θα ισχύουν τα μέτρα.
Η αιθαλομίχλη προκάλεσε πολλά ακόμη προβλήματα στην πόλη και σε ολόκληρη τη βόρεια Ινδία, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων και ακυρώσεων στα δρομολόγια αεροπλάνων και τρένων. Τα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση των ασθενών με αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση. Οι γιατροί, μάλιστα, προειδοποιούν πως η ρύπανση οδηγεί σταθερά σε κρίση υγείας στην πόλη.
Η ποιότητα του αέρα στη βόρεια Ινδία επιδεινώθηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα, γράφει ο Guardian. Οι ρύποι PM2,5 -επικίνδυνα μικροσωματίδια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων- άγγιξαν την Τετάρτη επίπεδα έως και 50 φορές πάνω από το ημερήσιο μέγιστο όριο ασφαλείας, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κύριες πηγές της αιθαλομίχλης στην Ινδία είναι η βιομηχανία, τα οχήματα αλλά και η καύση υλικών στην γεωργική δραστηριότητα.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ασθνείς άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση παγιδεύοντας θανατηφόρους ρύπους κάθε χειμώνα, σε μια περίοδο που εκτείνεται από τα μέσα Οκτωβρίου έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας, τον περασμένο Οκτώβριο, έκρινε ότι ο καθαρός αέρας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δίνοντας εντολή τόσο στην κεντρική κυβέρνηση όσο και στις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση.
Ωστόσο, ο διαφωνίες μεταξύ αντιπάλων πολιτικών που ηγούνται των γειτονικών πολιτειών, καθώς και μεταξύ των Αρχών σε κεντρικό και πολιτειακό επίπεδο, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Οι πολιτικοί κατηγορούνται ότι δεν θέλουν να εξοργίσουν τις πανίσχυρες αγροτικές ομάδες στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Στο Δελχί οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.
Ενα νέο σχέδιο, που αποκαλύφθηκε αυτόν τον μήνα, για τη χρήση τριών μικρών drones υδρονέφωσης, χλευάστηκε ως μια ακόμη άχρηστη λύση σε μια μείζονα κρίση δημόσιας υγείας.
Η αιθαλομίχλη στο Δελχί ήρθε την ίδια περίοδο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκπομπές που προκύπτουν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θερμαίνουν τον πλανήτη θα φτάσουν σε επίπεδο – ρεκόρ φέτος/
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet του 2019, υπολόγισε πως στην Ινδία συμβαίνουν ετησίως 1,67 εκατ. πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-15 11:14:00