Κόσμος

Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας υποκλίθηκε στον θανατοποινίτη που αθωώθηκε 60 χρόνια μετά

Η απίστευτη ιστορία του Ιουάο Χακαμάντα έγινε γνωστή πριν από περίπου έναν μήνα. Ο 88χρονος Ιάπωνας πέρασε 58 ολόκληρα φυλακισμένος (τα 46 από αυτά στην πτέρυγα των μελλοθανάτων) για να αθωωθεί τελικά από το δικαστήριο της Σιζουόκα τον Σεπτέμβριο.

Ο Χακαμάντα, που ζει επιτέλους ελεύθερος, δέχτηκε μάλιστα την επίσκεψη αρχηγού της ιαπωνικής αστυνομίας ο οποίος του ζήτησε αυτοπροσώπως συγγνώμη για την άδικη καταδίκη που τον κράτησε ως θανατοποινίτη στη φυλακή για δεκαετίες.

Σύμφωνα με το Abcnews, ο 88χρονος πρώην πυγμάχος αθωώθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Σιζουόκα, το οποίο είπε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν στοιχεία εναντίον του και τον ανάγκασαν να ομολογήσει με βίαιες, πολύωρες κλειστές ανακρίσεις.

Η αθώωση οριστικοποιήθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, όταν η εισαγγελία παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση –αν και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση– τερματίζοντας τελικά τον σχεδόν 60χρονο δικαστικό αγώνα του Χακαμάντα για να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Τακαγιόσι Τσούντα, επισκέφθηκε τον ηλικιωμένο στο σπίτι του. «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική δυσφορία και βάρος για 58 χρόνια από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την οριστικοποίηση της αθώωσης», είπε ο Τσούντα και στην συνέχεια υποκλίθηκε μπροστά στον Χακαμάντα. «Λυπούμαστε τρομερά» κατέληξε.

Ο Χακαμάντα, ο κρατούμενος που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια σε κελιά θανατοποινιτών στον κόσμο, κατηγορήθηκε πως το 1966 είχε δολοφονήσει το αφεντικό του, τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η υπόθεση αυτή θεωρείται εμβληματική για τους υποστηρικτές της κατάργησης της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία, οι οποίοι είναι λιγότεροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από όσους την υποστηρίζουν στη χώρα.

Ο Χακαμάντα έγινε τέλος ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε εκ νέου δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όπου οι ποινικές δίκες διαρκούν χρόνια και οι επαναληπτικές δίκες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 14:09:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button