![Θ. Τρύφων: H ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αποτελέσει βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας Θ. Τρύφων: H ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αποτελέσει βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας](https://eportal.gr/portal/wp-content/uploads/2025/02/tryphon-2-1-782x423-1-780x423.jpg)
Θ. Τρύφων: H ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αποτελέσει βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας
Το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, στη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
Όπως είπε ο κ. Τρύφων, τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καλύπτουν 40 εκατ. ασθενείς διεθνώς, εκ των οποίων τα 4 εκατ. αφορούν Έλληνες ασθενείς. Πρόσθεσε ότι τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα μπορούν να καλύψουν 8,5 εκατ. ΑΜΚΑ, με φάρμακα κάτω των 5 ευρώ, ενώ στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ελλείψεις και οι ασθενείς καλύπτονται με φάρμακα που κοστίζουν 5-7 ευρώ, όταν στη Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις 200.000 φαρμάκων.
…
Τα τελευταία χρόνια έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργήσει 10 νέα εργοστάσια 60 νέες γραμμές παραγωγής και 12.000 θέσεις εργασίας. Άρα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αποτελέσει βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Αυτά που ζητάμε» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ είναι «επαρκή χρηματοδότηση ώστε το κράτος να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών του, να λυθεί το θέμα των επιστροφών που είναι πρωτίστως αντισυνταγματικό, σταθερό πλαίσιο τιμολόγησης και για τα φθηνότερα φάρμακα, διατήρηση κινήτρων για επενδυτικό clawback, κίνητρα για τη χρήση γενοσήμων και επιτέλους να καθιερωθεί ένας δείκτης εγχώρια προστιθέμενης αξίας».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε και στο οικονομικό κλίμα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες συνήθως είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών. Η χρηματοδότηση που προβλέπεται υπολείπεται κατά 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Χαρακτήρισε το clawback ως αντισυνταγματική χρηματοοικονομική βόμβα που ξεκίνησε με επιστροφές 20% και τώρα ξεπερνά το 60%. Ζήτησε διατήρηση κινήτρων όπως το επενδυτικό clawback και χρηματοδότηση της καινοτομίας, καθώς και την κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας για προβλεψιμότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αύξηση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης
…
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο αντίκτυπος του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο δεν θα ξεπερνά το 70% κατά μέσο όρο ενώ το 2025 η φαρμακευτική δαπάνη θα είναι μεγαλύτερη κατά 470 εκατ. ευρώ και το 2026 συν 670 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το τριετές μνημόνιο με η φαρμακοβιομηχανία σημείωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα τα τελικά κείμενα με τις προτάσεις της βιομηχανίας και ότι μόλις τα παραλάβει δεσμεύεται ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους του κλάδου στο Υπουργείο για να το ολοκληρώσουν.
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «αδιανόητη συγκράτηση της δαπάνης» στα νοσοκομεία το 2024 κατά 30 εκατ. ευρώ, στα 1.490 εκατ. ευρώ, έναντι 1.520 εκατ. ευρώ το 2023 και ανακοίνωσε ότι οι νέοι καταλογισμοί για τις επιστροφές clawback θα ξεκινήσουν να στέλνονται από την ΕΚΑΠΥ από την ερχόμενη Δευτέρα. Αντίστοιχα ανέφερε ότι «με διπλάσιους ΑΜΚΑ, καταφέραμε να συγκρατήσουμε τη δαπάνη στο ΙΦΕΤ», για ατομικές παραγγελίες φαρμάκων υψηλού κόστους που δεν κυκλοφορούν στη εγχώρια αγορά. Για το 2025 είπε ότι στόχος είναι ο επιμερισμός του πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα πρωτότυπα και φάρμακα εκτός πατέντας με τα γενόσημά τους, με σκοπό την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για φάρμακα καινοτομίας. Σε ότι αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν το αναμενόμενο, καθώς είχε τεθεί στόχος για ρυθμό αύξησης 7%, ενώ με τα μέτρα επιτεύχθηκε ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης κατά 8,5% τελικά.
…
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-12 09:50:00