Περιβάλλον

Θρίλερ: Επιστήμονες παγιδευμένοι σε βάση της Ανταρκτικής

Στην πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς θρίλερ «The Head» του HBO, οι επιστήμονες μιας βάσης της Ανταρκτικής δολοφονούνται διαδοχικά από κάποιον συνάδελφό τους, μήνες πριν αντικατασταθούν από νέα ομάδα. Η ζωή δείχνει να μιμείται την τέχνη στην περίπτωση ερευνητών νοτιοαφρικανικής βάσης, που ισχυρίζονται ότι ένα μέλος τους επιτέθηκε με δολοφονικές διαθέσεις εναντίον συναδέλφου του.

Η ομάδα των επιστημόνων του ερευνητικού σταθμού Sanae IV της Ανταρκτικής, περίπου 4.000 χιλιόμετρα μακριά από το νοτιότερο άκρο της Αφρικής, μελετά το κλίμα της περιοχής, και αναμένεται να παραμείνει σε απομόνωση για δέκα μήνες ακόμα, καθώς οι πάγοι και οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στη βάση.

Δεδομένης της απομόνωσής τους, ένα email που εστάλη από έναν ερευνητή την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε συναγερμό, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Γράφει ότι τα μέλη της ομάδας ζουν με το φόβο όχι των καιρικών συνθηκών, αλλά επειδή ένας συνάδελφός του τους επιτέθηκε. Το συγκεκριμένο άτομο, όπως αναφέρει ο επιστήμονας στο email, συνιστά απειλή για όλη την ομάδα τους.

Το μήνυμα, που κοινοποιήθηκε στους Sunday Times της Νότιας Αφρικής, καλεί για μια επιχείρηση διάσωσής τους. Αναφέρει ότι «δυστυχώς, η συμπεριφορά του εν λόγω κυρίου έχει κλιμακωθεί σε πολύ ανησυχητικό σημείο, καθώς επιτέθηκε σωματικά σε συνάδελφο – κάτι που στοιχειοθετεί σοβαρή παραβίαση της προσωπικής ασφάλειας και των κανόνων στο χώρο εργασίας».


Ούτε ο συγγραφέας, ούτε το άτομο που κατηγορείται για το αδίκημα, κατονομάζονται στο δημοσίευμα. Το email προσθέτει: «Επιπλέον, ο δράστης απείλησε να σκοτώσει και δεύτερο συνάδελφο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φόβου και εκφοβισμού. Παραμένω βαθιά ανήσυχος για τη δική μου ασφάλεια, καθώς αναρωτιέμαι συνεχώς αν θα γίνω το επόμενο θύμα του».

Το μέλος της ομάδας κατηγορείται επίσης για σεξουαλική επίθεση σε άλλον ερευνητή. «Η συμπεριφορά του έχει γίνει ολοένα και πιο σοκαριστική, και αντιμετωπίζω σημαντική δυσκολία να αισθανθώ ασφαλής με αυτόν εδώ», αναφέρει η ηλεκτρονική επιστολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μου και η ασφάλεια όλων των εργαζομένων», καταλήγει.


Η ομάδα είναι εντελώς αποκομμένη, σε μια βάση όπου η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα είναι μείον 23 βαθμούς Κελσίου και η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να φτάσει τα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Ντιόν Τζορτζ, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής, αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει με τα μέλη της ομάδας, «ώστε να αξιολογήσω την κρισιμότητα της κατάστασης».

«Υπήρξε μια λεκτική διαμάχη μεταξύ του αρχηγού της ομάδας και αυτού του ατόμου», λέει στους Times. «Ακολούθως, η κατάσταση κλιμακώθηκε και το συγκεκριμένο άτομο επιτέθηκε σωματικά στον αρχηγό της αποστολής. Ισως πρόκειται για “σύνδρομο εγκλεισμού” – κάτι που μπορεί να αποπροσανατολίσει», λέει ο υπουργός.


Προσθέτει ότι οι ερευνητές υποβάλλονται σε ψυχομετρική αξιολόγηση προτού σταλούν στην Ανταρκτική, λόγω των συνθηκών απομόνωσης, που θυμίζουν τις αντίστοιχες του Διαστήματος.

Ειδικοί ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ότι οι ερευνητικές αποστολές σε απομονωμένα σημεία του πλανήτη επιβαρύνουν την ψυχολογία, καθώς οι ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους ή ζώα για διάστημα έξι έως και 12 μηνών, κάνουν τη ζωή πολύ μοναχική. Ειδικά στον πάγο, το ολόλευκο τοπίο οξύνει τα πνεύματα, και μεγεθύνει τις συμπεριφορές των ανθρώπων απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις.

Η ομάδα στη βάση Sanae IV περιλαμβάνει ειδικούς στη μετεωρολογία, την ιατρική και τη μηχανική, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανταρκτικής της Νότιας Αφρικής. Οι επιστήμονες πραγματοποιούν εργασίες παρακολούθησης του κλίματος, ατμοσφαιρικές μελέτες και γεωλογικές έρευνες. Η πρώτη βάση Sanae ιδρύθηκε το 1959.

Η Νότια Αφρική έχει υπό την κυριαρχία της και δύο νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στο έδαφός της και την Ανταρκτική. Πρόκειται για τις νήσους Πρίγκιπας Εδουάρδος και Πριγκίπισσα Μάριον, Και στα δύο αυτά νησιά διαθέτει ερευνητικούς σταθμούς. Το 2017, ένα «ασταθές» μέλος της ομάδας στη νήσο Μάριον επιτέθηκε σε έναν συνάδελφό του στην κουζίνα με ένα τηγάνι και κατέστρεψε το δωμάτιό του με ένα τσεκούρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής.

Μια αρχική έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξε ότι το άτομο που αναφέρεται στο email δεν είχε άμεσες «επικίνδυνες προθέσεις». Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι του υπουργείου επικοινώνησαν με τα ομόλογα υπουργεία της Νορβηγίας και της Γερμανίας, για το ενδεχόμενο μιας «επείγουσας παρέμβασης». Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν τις πλησιέστερες βάσεις στην Sanae IV – με την κοντινότερη να βρίσκεται 320 χιλιόμετρα μακριά της.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-18 12:45:00

Back to top button