Υγεία

Θεσμική αναβάθμιση για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Αναβαθμίζεται θεσμικά η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, με νομοθετική ρύθμιση που θα την εντάξει στους Εποπτευόμενους Φορείς του υπουργείου Υγείας.

Οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνουν διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου, όπως ΥΠΕ, νοσοκομεία του ΕΣΥ, Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας κ.ά. και μπορούν να ανατεθούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας στους ανωτέρω φορείς επιμέρους τομείς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσεις για τη Δημόσια Υγεία, κατ΄ αντιστοιχία του αντικειμένου τους, επί τη βάσει της υλοποίησης των οποίων θα αξιολογούνται.

Στην προκειμένη περίπτωση, με υπουργική απόφαση στις 30.08.24, συγκροτείται ομάδα εργασίας για τη νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ως Εποπτευόμενου Φορέα στο Υπουργείο Υγείας. Μέλη της είναι οι εξής: Βασιλική Φακουκάκη, Υπηρεσιακή Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Καπετανέας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Παρασκευή Καψιώχα, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντονισμού, Ειρήνη Κυριακάκη, Διευθύντρια του Γραφείου Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας, Δάφνη-Ελένη Νικολάου, Νομική Σύμβουλος του Γραφείου Υπουργού Υγείας, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Δικηγόρος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Συντονίστρια της ομάδας εργασίας ορίζεται η Βασιλική Φακουκάκη.

Η παραπάνω κίνηση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική όχι μόνο για την ίδια την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, αλλά και για το κίνημα των ασθενών γενικότερα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν και έχουν συνέπειες για τους ασθενείς.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος ανασυντάσσεται, ισχυροποιώντας τις σχέσεις της με άλλους φορείς, όπως τις υγειονομικές περιφέρειες, Ήδη έγινε με επιτυχία η συνάντηση με την νέα διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Μπαλαούρα, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών της Ένωσης Ασθενών με τους νέους διοικητές. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 1ης ΥΠΕ. Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης αξιόπιστων δεικτών μέτρησης της ποιότητας, που θα αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες των ασθενών.

Η νέα Διοικήτρια δεσμεύτηκε για τη θέσπιση τακτικής συνεργασίας με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες υγείας ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασθενών και ανέφερε ότι προσωπικός στόχος της είναι η εισαγωγή συστηματικών μεθόδων αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας, σε συνεργασία με τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. και την ενεργή συμμετοχή των ασθενών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/τριών Υπηρεσιών Υγείας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βασική συνιστώσα για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της ‘Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή τόνισε την ανάγκη τα Γραφεία να λειτουργούν ως βασικά σημεία επαφής με τους ασθενείς και να συμβάλλουν στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας καθώς και την ανάγκη πρόσβασης σε αξιόπιστη πληροφόρηση, βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, και ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-02 10:20:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button