
Θα ξεμείνουν οι ΗΠΑ από χαρτί υγείας λόγω δασμών;
Πλησιάζει ο καιρός που οι Αμερικανοί θα κονταροχτυπιούνται στα σούπερ μάρκετ για το ποιος θα αγοράσει το περισσότερο χαρτί υγείας; Ειδικοί της χαρτοβιομηχανίας δεν το αποκλείουν, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ ίσως αντιμετωπίσουν ελλείψεις στα ρολά τουαλέτας.
Οι δασμοί που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις καναδικές εισαγωγές περιλαμβάνουν εισφορές ύψους 27% στην ξυλεία και ενδέχεται να αυξήσουν κατακόρυφα την τιμή ενός συγκεκριμένου τύπου ξυλοπολτού που είναι βασικό συστατικό του αμερικανικού χαρτιού υγείας, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
«Ορισμένα από τα επώνυμα προϊόντα δεν θέλουν μόνο χαρτοπολτό μαλακής ξυλείας από τον Καναδά, θέλουν χαρτοπολτό μαλακής ξυλείας από συγκεκριμένο εργοστάσιο. Το χρησιμοποιούν εδώ και 30 χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξουν», δήλωσε Bloomberg στο ο Μπράιαν Μακλέι, επικεφαλής της εταιρείας BMA, η οποία παρακολουθεί την παγκόσμια αγορά χαρτοπολτού.
Ο πολτός παράγεται από τα υποπροϊόντα των πριονιστηρίων. Αλλά αν τα πριονιστήρια κλείσουν λόγω της φορολόγησης στην καναδική ξυλεία, θα μειωθεί δραματικά η παραγωγή χαρτοπολτού. Αυτό, με τη σειρά του, θα έπληττε τους αμερικανούς κατασκευαστές χαρτιού τουαλέτας.
«Αν τα καναδικά εργοστάσια χαρτοπολτού κλείσουν επειδή δεν έχουν αρκετή πρώτη ύλη, δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη επιλογή γι’ αυτά. Δεν υπάρχει άλλη “συνταγή” για να φτιαχτεί ο χαρτοπολτός», εξήγησε ο Μακλέι.
Οι ΗΠΑ εισάγουν το 10% των ρολών τουαλέτας που καταναλώνουν – με τις μισές εισαγωγές τους να προέρχονται από τον Καναδά, αναφέρουν οι Times επικαλούμενοι στοιχεία Kruger Products, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαρτιού υγείας στον Καναδά.
«Εάν υπάρξει διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, ή μείωση της διαθεσιμότητας λόγω των δασμών στις ΗΠΑ, θα αδειάσουν τα ράφια και το θέμα θα γίνει πρώτη είδηση στα Μέσα ενημέρωσης», εξηγεί στους Times ο διευθύνων σύμβουλος της Kruger Products, Ντίνο Μπιάνκο. Οι ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές τριβές, και οι καταναλωτές που δεν βρίσκουν χαρτί υγείας στα τοπικά σούπερ μάρκετ θα τα βάλουν με την κυβέρνηση, προσθέτει.
Ο Μπιάνκο προσπαθεί εδώ και καιρό να βοηθήσει κυβερνήσεις ώστε «να κατανοήσουν την πίεση που θα δεχθεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού» λόγω της επιβολής δασμών. «Δεν επιχειρώ να πανικοβάλω τον κόσμο – η αγορά λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά είναι πολύ σφικτή και θα ζοριστεί αν υπάρξει οποιουδήποτε είδους αναταραχή», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν «άμεσα ορατές, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο».
Με τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά να επιδεινώνονται, υπάρχουν Καναδοί που προτείνουν μια πιο σκληροπυρηνική προσέγγιση. Ο Νταγκ Σόντερς, αρθρογράφος της εφημερίδας Globe and Mail, προτείνει η χώρα του να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως βασικού προμηθευτή χαρτοπολτού και χαρτιού, ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ.
«Θα ήταν σοκαριστικά εύκολο να αδειάσεις τα ράφια των καταστημάτων της Αμερικής από χαρτί υγείας», γράφει ο Σόντερς, προσθέτοντας ότι αυτό αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. «Το μόνο που χρειάζεται ώστε να στείλουμε τους Αμερικανούς πίσω στην εποχή που χρησιμοποιούσαν φύλλα καλαμποκιού, είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, ή κάποιος από εκείνους των μεγάλων επαρχιών, να διατυπώσει τις συνέπειες ενός εμπάργκο στα αμερικανικά ερτζιανά», αναφέρει.
Αυτό, συμπληρώνει, θα δείξει στους Αμερικανούς ότι ο Καναδάς δεν θα δεχθεί παθητικά τους δασμούς, ως θύμα ενός εμπορικού πολέμου – «η χώρα μας είναι ικανή να τους χτυπήσει εκεί που πραγματικά θα υποφέρουν», γράφει χαρακτηριστικά.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 16:47:00