Θα μπορέσει ο Τραμπ να σπάσει τον άξονα Πούτιν-Σι;
Η νέα κατάσταση στον Λευκό Οίκο, που ασφαλώς διχάζει την αμερικανική κοινωνία όσο ποτέ στο παρελθόν, φαίνεται ότι επιτρέπει στους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα, να αποτολμούν περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεών τους, προφανέστατα αποβλέποντας σε ποικίλα κέρδη εις βάρος των Αμερικανών.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη 21 Ιανουαρίου συνομίλησαν επί μιάμιση ώρα μέσω βιντεοκλήσης και εξέφρασαν αμοιβαίως την επιθυμία τους να οδηγήσουν τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας «σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας».
Η μακρά συνομιλία των δύο προέδρων έθιξε τα πιο σημαντικά από τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, το Ουκρανικό, την αλλαγή σκηνικού στη Συρία, το γενικότερο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, το θέμα της Ταϊβάν, όπως επιβεβαίωσε εξάλλου και ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι Πούτιν και Σι συζήτησαν τον τρόπο αντιμετώπισης του Τραμπ.
Ο οποίος Τραμπ κάθε άλλο παρά τους δυσκολεύει. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, και την επομένη της ορκωμοσίας του δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει και με τον Πούτιν «λίαν συντόμως». Δηλαδή εμφανίζεται αυτός να επείγεται να αποκατασταθεί η αμερικανορωσική επικοινωνία και όχι ο Ρώσος.
Η Corriere σχολίασε ότι η απάντηση των Πούτιν και Σι μοιάζει με μισό άνοιγμα προς τις ΗΠΑ (και κατ’ επέκταση προς όλους τους Δυτικούς). Ο Ρώσος προέδρος λέει ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί «διαρκή ειρήνη» με την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση «να αντιμετωπιστούν οι βαθιές ρίζες του πολέμου».
Το ιταλικό μέσο θεωρεί αυτόν τον όρο παγίδα που εγκυμονεί διπλωματικές δυσκολίες, διότι υπαινίσσεται το ρωσικό δίκιο στο Ουκρανικό, προπολεμικά αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ως εκ τούτου αναμένεται να εκδηλωθεί η ανάλογη κινητικότητα, στις διάφορες φάσεις της οποίας οι ΗΠΑ καλούνται να επαληθεύσουν τις όποιες «αγαθές προθέσεις» των αντιπάλων τους.
Ο Σι και ο Πούτιν στοχεύουν να παρουσιαστούν ως ενιαίο μπλοκ έναντι της Ουάσινγκτον, συνέχισε η Corriere, αν και επί μακρόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι τα κινεζικά συμφέροντα είναι ασύμβατα με τα ρωσικά. Τους Αμερικανούς τους διέψευσε, ωστόσο, η ζωή, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τώρα ο Τραμπ αποφάσισε να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να σπάσει τον άξονα Σι-Πούτιν, ο οποίος δείχνει ισχυρότερος από ποτέ άλλοτε. Τελικό σχόλιο των Ιταλών: «Το τηλεφώνημα των δύο αντιπάλων των Αμερικανών επιβεβαιώνει ότι δεν θα είναι εύκολο το εγχείρημα για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 19:29:00