Κόσμος

«Θέλημα Θεού»: Η ιστορική (και τρομακτική) φράση του Τραμπ

Οχι, δεν πέρασε απαρατήρητη η… άποψη του Τραμπ ότι ο Υψιστος ήταν εκείνος που «αποφάσισε» όσα παρακολουθούμε αυτές τις μέρες. Το είπε άλλωστε στην ομιλία που έκανε μετά την ορκωμοσία του στη Ροτόντα του Καπιτωλίου τη Δευτέρα (20/1):

«Η σφαίρα ενός δολοφόνου διαπέρασε το αυτί μου» είπε ο Τραμπ θυμίζοντας την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στις εγκαταστάσεις του «Butler Farm Show» στην Πενσυλβάνια (13/7/2024). «Αισθάνθηκα τότε, και το πιστεύω ακόμη περισσότερο τώρα, ότι η ζωή μου σώθηκε για κάποιο λόγο. Με έσωσε ο Θεός για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη» δήλωσε κατά την ορκωμοσία του.

Οι New York Times σχολίασαν, φυσικά, τη «θεοκρατική» αυτή προσέγγιση κάνοντας λόγο για μια «βαθιά ανησυχητική διατύπωση». Κατά την εφημερίδα, η έκφραση αυτή, ότι ήταν δηλαδή απόφαση του Θεού, ξεφεύγει από τη συνήθη μεγαλοπρέπεια του Τραμπ, και εξηγεί την απόλυτη σιγουριά που νιώθει για όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υποσχέθηκε (και πολλά υπέγραψε): από τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων μέχρι τον πόλεμο εναντίον της woke κουλτούρας.

Ο Φρανκ Μπρούνι, που υπογράφει το άρθρο της νεϋορκέζικης εφημερίδας, σημειώνει ότι τμήματα της ομιλίας του Τραμπ –όπως η υπόσχεση της εθνικής ευημερίας και οι αναφορές στην «εθνική ενότητα»– ακολούθησαν την παράδοση αντίστοιχων ομιλιών. Παράλληλα, όμως, υπήρχε στον λόγο του και «σκοτάδι, το οποίο μερικές διάσπαρτες ευγένειες δεν μπόρεσαν να συγκαλύψουν».


Αντί για το στοιχείο της έμπνευσης και της προοπτικής, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τραμπ ήταν κατά τον Μπρoύνι ένας ατελείωτος «κατάλογος παραπόνων για τα λάθη των Δημοκρατικών», που κρατούσαν τα ηνία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα: Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη Βόρεια Καρολίνα μετά τον τυφώνα Helene, οι προσπάθειες περιορισμού των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, ο πληθωρισμός, η woke ατζέντα, οι κανονισμοί σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι ΗΠΑ «με άλλους κυβερνήτες εκτός από αυτόν δεν μπορούσαν, προφανώς, να κάνουν τίποτα σωστά. Αλλά αυτός θα τα διορθώσει όλα. Και στην πορεία θα πάρει και τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά!» σχολιάζει ο αρθρογράφος των New York Times.


Ο κάπως συγκρατημένος τρόπος με τον οποίο εκφώνησε την ομιλία της ορκωμοσίας του ήρθε σε αντίθεση, σύμφωνα με τον Μπρούνι, «με μια γελοιωδώς κολοσσιαία ατζέντα και μια ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση για τον εαυτό του. Λέγεται ότι τα πιο χαρακτηριστικά μας γνωρίσματά εντείνονται όσο μεγαλώνουμε, και ο Τραμπ είναι η ενσάρκωση αυτής της θεωρίας, ως πρόεδρος (εκ νέου), με την εκδικητικότητα και τη ματαιοδοξία του στο αποκορύφωμά τους».

Κλείνοντας, το άρθρο των New York Times θυμίζει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ατάκες της ομιλίας του, πέρα από αυτή για τον Θεό. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε, «δοκιμάστηκα και αντιμετώπισα προκλήσεις περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην ιστορία των 250 χρόνων μας (σ.σ.: στην ιστορία των ΗΠΑ)». Το σχόλιο της εφημερίδας ήταν πως αυτή είναι μια πολύ περιοριστική χρονικά «ανάγνωση», με την οποία ο Θεός μπορεί και να διαφωνήσει…


H βρετανική Telegraph, σχολιάζοντας την ίδια ομιλία, γράφει ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια νέα αποστολή: να γίνει ο Μεσσίας της Αμερικής». Αυτό που θέλησε να περάσει στο ακροατήριο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι πως «δεν υπήρχε τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει αν στοιχηθεί πίσω του». Γι’ αυτό και, απευθυνόμενος στην Αμερική, είπε: «Ακολουθήστε με σε μια νέα χρυσή εποχή που αρχίζει αυτή τη στιγμή».

Η Telegraph σημειώνει ακόμη πως «ο Τραμπ ο σωτήρας» αυτή τη φορά «τράβηξε τη μεσσιανική ρητορική του σε ύψη που δεν είχε ξαναβρεθεί». Στην 30λεπτη ομιλία του παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για μια χώρα χωρίς πόλεμο, ασθένειες ή διακρίσεις, η οποία μπαίνει στη νέα χρυσή εποχή της. «Το φως του ήλιου διαχέεται σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

O Ερικ Λουτζ σημειώνει ότι οι πρώην πρόεδροι Μπους, Κλίντον, Ομπάμα και Μπάιντεν τον κοιτούσαν έκπληκτοι μόλις είπε αυτή τη φράση, και χωρίς να χειροκροτούν. Γράφοντας στο Vanity Fair, o Λουτζ σημειώνει ότι ο Τραμπ «σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα της χώρας και παρουσίασε τον εαυτό του ως ήρωα-κατακτητή που θα σώσει “αμέσως” τους πολίτες της».

Το περιοδικό The New Yorker σημείωσε πως ο Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως τον εκλεκτό του Παντοδύναμου, ενώ η ιστοσελίδα του υψηλού κύρους περιοδικού ειρωνεύεται τους τιτάνες της τεχνολογίας (τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, τον Τιμ Κουκ της Apple και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon) που έκλιναν το γόνυ στον Τραμπ στην τελετή ορκωμοσίας:

«Είχαν αναλάβει να ακολουθούν τον Τραμπ από το Μαρ-α-Λάγκο (σ.σ.: όπου βρίσκεται η βίλα του, στη Φλόριντα) μέχρι την Ουάσινγκτον, ραίνοντας  με δάφνες τα πόδια του και κάνοντας θυσιαστικές χειρονομίες. Ολοι ήθελαν να φαίνεται ότι θέλουν να πετύχει. Βρίσκονταν πια πολύ μακριά από την αρχική στάση του συναφιού τους, ως καλοήθεις τότε ιδιοφυΐες που ήθελαν να φέρουν την ειρήνη, την αγάπη και τη συνδεσιμότητα στον κόσμο, ένα byte ή ένα bit δυαδικού κώδικα τη φορά.

»Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τη μορφή του Γκάντι σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για προσωπικούς υπολογιστές. Ισως ήταν γραφτό αυτό το πρόσφατο ραντεβού με τον Τραμπ. Και όλοι εύχονταν να προσέξει κάποιος ότι αυτοί είναι οι Μεσσίες και όχι αυτός που αιμορραγεί εκεί πάνω στον σταυρό»...

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-21 20:00:00

Back to top button