Auto

Θέλετε φτηνά άλογα; Βγάλτε λιπαντικό από το μοτέρ [video]

Αναζητάτε περισσότερη ισχύ από τον κινητήρα σας; Τι πιο σύνηθες; Πιθανότατα θα σκέφτεστε ότι πρέπει να βελτιώσετε την εισαγωγή αέρα, να φορέσετε μεγαλύτερη τούρμπο, να επαναπρογραμματίσετε την ECU, να αλλάξετε εκκεντροφόρους κι εξάτμιση. Η λύση είναι πολύ πιο εύκολη: Απλώς αφαιρέστε κάμποσο από το λιπαντικό του κινητήρα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πόσο λιπαντικό έχει μέσα το κάρτερ σας έχει σημαντική επίδραση στην ισχύ του κινητήρα. Ο Lake Speed ​​Jr. από το YouTube κανάλι The Motor Oil Geek επισκέφθηκε ένα δυναμόμετρο για να μετρήσει πόση ακριβώς ισχύς μπορεί να κερδίσει με αυτή τη μικρή διαφοροποίηση.

Θυμάστε που ξεχνούσατε να συμπληρώσετε λάδια στο μοτέρ; Ε, δεν το κάνατε λόγω βαρεμάρας. Ήταν ηθελημένο για να κερδίζετε τις κόντρες

Χρησιμοποιώντας ένα V8 LS από Chevrolet, μέτρησε τρεις φορές. Την πρώτη με ελάχιστο λιπαντικό, περίπου πέντε lt, στα όρια του επικίνδυνου για το θηριώδες μοτέρ. H απόδοση έφτασε τους εντυπωσιακούς 649 ίππους, αλλά η πίεση του λαδιού ήταν πολύ χαμηλή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει;

Στη συνέχεια πρόσθεσε περίπου δύο lt, πριν επιχειρήσει άλλη μια μέτρηση. Αυτή τη φορά, η πίεση του λαδιού ήταν σε ασφαλέστερο επίπεδο, αλλά η ισχύς μειώθηκε στα 630 PS. 20 ίπποι στους 600+ είναι μια απώλεια της τάξεως του 3%. 

λιπαντικό

Ο Speed ​​Jr. έριξε άλλα δύο lt στον V8, φτάνοντας συνολικά τα εννέα πριν δοκιμάσει τον κινητήρα για τρίτη φορά. Τώρα, η μέγιστη ισχύ έπεσε στους 589 ίππους, 60 κάτω από τον αρχικό αριθμό. Φυσικά, η πίεση λαδιού παρέμεινε ιδανική σε όλη τη διάρκεια της μέτρησης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κάθε πότε να αλλάζω «λάδια»;

Η αναγωγή σε ποσοστό είναι χοντρικά στο 10%, όχι και λίγο για κάποια αναίμακτη βελτίωση.

«Αναίμακτη»; Χμ, ίσως όχι και τόσο. Λιγότερο λιπαντικό σημαίνει ότι το μοτέρ σας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσει τα σωθικά του.

Οπότε όλοι οι αγωνιζόμενοι — ερασιτέχνες κι επαγγελματίες — προσπαθούν να βρουν την ιδανική ισορροπία στο πόσο λάδι θα μπει στον κινητήρα. Ώστε να περιορίσουν τις εσωτερικές τριβές, χωρίς όμως να ρισκάρουν μια πιθανή εγκατάλειψη.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 22:54:41

Back to top button