Θέλει να αποκτήσει πυραύλους Meteor για την ισορροπία ισχύος στους αιθέρες του Αιγαίου
Η Τουρκία μετράει αντίστροφα για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, για να ενισχύσει τις αεροπορικές της δυνάμεις αφού βλέπει την Ελλάδα να εξοπλίζεται με πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, F-16 Viper και μελλοντικά με «αόρατα» F-35.
Μάλιστα, στις 18 Δεκεμβρίου 2024, δύο βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon προσγειώθηκαν στην Τουρκία για να επιθεωρηθούν από ειδικούς και στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει και προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος.
Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα Milliyet αποκάλυψε χθες (27.12.2024) ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τους Βρετανούς, την αγορά των πυραύλων τύπου Meteor, για να τους χρησιμοποιήσει από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα θέλει να «κλείσει την ψαλίδα» με στόχο την ισορροπία ισχύος στους αιθέρες του Αιγαίου, αφού η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει σαφέστατο πλεονέκτημα, με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ διαθέτει ήδη τους πυραύλους Meteor που ζητάει και η Τουρκία.
Τι υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ
Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής της Milliyet αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Οι πύραυλοι Meteor, που έχουν γίνει το αποφασιστικό στοιχείο στους εναέριους πολέμους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα F-16 που έχει η Τουρκία», γράφει ο Τούρκος αναλυτής.
«Η αγορά των Eurofighter δεν θα ήταν αρκετή για την εξάλειψη του μειονεκτήματος στις αεροπορικές μάχες», προσθέτει ο ίδιος στην συνέχεια και επισημαίνει την ανάγκη η Άγκυρα να αποκτήσει νέα πυρομαχικά και όπλα μαζί με τα Eurofighter Typhoon. «Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πυραύλους Meteor, τα Rafale και σύντομα τα F-35», τονίζει ακόμα.
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, «οι τελευταίες πληροφορίες από την Βρετανία δείχνουν ότι ένα ακόμη πολύ δύσκολο εμπόδιο ξεπεράστηκε. Δείχνουν ότι το Λονδίνο έπεισε το Παρίσι να πουλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία και ότι η τουρκοελληνική ισορροπία στον αέρα θα εξισωθεί ξανά».
«Χωρίς τους πυραύλους Meteor, τα Eurofighter θα ανταποκρίνονταν στα δύο πρώτα βήματα των αεροπορικών πολέμων νέας γενιάς, δηλαδή τα stealth χαρακτηριστικά και την ανάγκη να εντοπιστεί πρώτα ο εχθρός λόγω των ισχυρών ραντάρ, αλλά ο κύριος στόχος της εξουδετέρωσης του εχθρού θα έλειπε. Τώρα αυτό ολοκληρώθηκε», καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-28 10:36:00