Auto

Η Nio και οι μπαταρίες ημιστερεάς κατάστασης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο, η Nio θα ξεκινήσει να διαθέτει στην αγορά μπαταρίες με ηλεκτρολύτη σε ημιστερεά κατάσταση. Αυτές έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 150 kWh αλλά δεν μπορεί να τις αγοράσει κάποιος.

Τι σημαίνει αυτό; Θυμίζουμε ότι η κινεζική εταιρεία έχει προωθήσει τη πρακτική ανταλλαγής μπαταριών σε συγκεκριμένους σταθμούς που η ίδια εγκαθιστά σε κεντρικά σημεία πόλεων.

Ο ιδιοκτήτης κάποιου από τα μοντέλα της -εάν δεν θέλει ή η δεν προλαβαίνει να φορτίσει- πηγαίνει εκεί, αφαιρεί τους άδειους από ενέργεια συσσωρευτές και τοποθετεί άλλους που είναι ήδη φορτισμένοι. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και η ευκολία είναι προφανής.



Όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Ιούνιου (τρέχοντος έτους) η Nio θα διαθέτει και μπαταρίες ημιστερεάς κατάστασης γι’ αυτό τον σκοπό. Όμως, όσοι θα τις χρησιμοποιούν θα μπορούν να τις ενοικιάζουν μόνο και δεν θα είναι ιδιοκτήτες τους. Το κόστος τους θα είναι περίπου 42.200 ευρώ, δηλαδή όσο η τιμή πώλησης κάποιων από τα μοντέλα της.

Βάσει όσων αναφέρονται στον κινεζικό Τύπο, αυτές θα είναι συμβατές με όλα τα μοντέλα που έχει στην γκάμα της η εταιρεία. Οι διαστάσεις τους θα είναι ίδιες -για να ενσωματώνονται στις αντίστοιχες θήκες- και ζυγίζουν 676 κιλά, περίπου 20 κιλά περισσότερο από τις ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητα 100 kWh που έχει.



Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Nio, εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις μπαταρίες ημιστερεάς κατάστασης θα πρέπει να πληρώνει 150 γουάν την ημέρα (περίπου 19,4 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για αυτές των 150 kWh ή 100 γουάν την ημέρα (περίπου 13 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για αυτές των 100 kWh.



Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας έχει δήλωσε ότι από το 2027 και έπειτα θα διαθέτει στην αγορά τα νέα μοντέλα της με μπαταρίες αυτού του τύπου (τις οποίες τότε θα τις αποκτά ο ιδιοκτήτης του) εφόσον θα έχει μειωθεί η τιμή τους και θα είναι οικονομικά προσιτότερες. Οι συσσωρευτές αυτού του τύπου παρέχουν αυτονομία που πλησιάζει ή ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-05 16:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button