Κόσμος

Η MI5 προειδοποιεί: Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος σε Βρετανία και Ευρώπη

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών (MI5) Κεν Μακάλουμ προειδοποίησε για τις ενέργειες από την Ρωσία και το Ιράν με στόχο να προκαλέσουν «χάος» όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Ρωσία και το Ιράν έχουν στραφεί σε εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και πληρεξούσιους για να εκτελούν τις «βρώμικες δουλειές» τους.

Ειδικότερα, ο Κεν Μακάλουμ αποκάλυψε κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του, ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες απειλές από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, γνωστή ως GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) ενώ η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν για τον ίδιο τη μεγαλύτερη ανησυχία του για την τρομοκρατία.

Ο Γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5) κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω «από κάθε συνωμοσία» σε βρετανικό έδαφος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γίνει σαφές σε σας ότι η ΜI5 έχει στα χέρια της μια κολασμένη δουλειά».

 

Περιγράφοντας τις απειλές για την Βρετανία, ο Μακάλουμ είπε ότι από τον Μάρτιο του 2017, η MI5 και η βρετανική αστυνομία εξουδετέρωσαν 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο, ορισμένες από τις οποίες ήταν στις τελευταίες μέρες του σχεδιασμού μαζικών δολοφονιών.

Η τρομοκρατική τάση που του προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, είπε ο αρχηγός της ΜΙ5, είναι μια επιδεινούμενη απειλή από την Αλ Κάιντα, που επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ειδικά από του Ισλαμικού Κράτους το οποίο συνεχίζει τις προσπάθειες εξαγωγής της τρομοκρατίας, επικαλούμενος την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα τον Μάρτιο.

Αλλά μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη περάσει στη βαθμίδα της στρατιωτικής βίας εντός της πατρίδας, είπε ο Μακάλουμ.

REUTERS/Stringer

Από τα άτομα που ερευνώνται για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική δράση, το 13% είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, αριθμός τριπλάσιος τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Μακάλουμ. Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Μακάλουμ αναφέρθηκε στις κρατικές απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

«Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος»

Παρά την απέλαση περισσοτέρων των 750 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, και την απέλαση του τελευταίου αξιωματικού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσία στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Μακάλουμ είπε ότι είναι «εντυπωσιακός» ο τρόπος με τον οποίο οι ρωσικοί κρατικοί φορείς στρέφονται σε πληρεξούσιους για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Ειδικά η GRU βρίσκεται σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργεί χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους: έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα. Επικίνδυνες ενέργειες που διεξάγονται με αυξανόμενη απερισκεψία», είπε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος είπε επίσης ότι η υπηρεσία του και η αστυνομία ανταποκρίθηκαν σε 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν, οι οποίες δυνητικά αποτελούσαν θανάσιμες απειλές για πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. «Έχουμε δει τη μία συνωμοσία μετά την άλλη, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα» είπε ο Μακάλουμ.

To άρθρο Η MI5 προειδοποιεί: Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος σε Βρετανία και Ευρώπη δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 18:04:33

Back to top button