
Η ώρα των ορίων, δημοσιονομικών και εσωκομματικών – Οι κίτρινες κάρτες Μητσοτάκη και στο βάθος ΔΕΘ
Η ανακοίνωση της αύξησης των μισθών στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να ήταν για την κυβέρνηση το πρώτο «δείγμα γραφής» μιας σειράς μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, προκάλεσε όμως εσωκομματική αναταραχή.
Κύριο μέλημα σε αυτή τη φάση για τον πρωθυπουργό είναι να κάνει σαφές τόσο εντός των κομματικών τειχών, όσο και εκτός αυτών ότι υπάρχουν όρια, τόσο ως προς τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και ως προς τις τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών.
Μπορεί οι εκλογές να είναι μακριά ακόμα, αλλά τα στελέχη του κόμματος το έχουν στο μυαλό τους και ενίοτε προσπαθούν να «χτίσουν» από τώρα τις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα. Και αυτό για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν καταστροφικό και για το κόμμα και για την οικονομία της χώρας, αν «σέρνεται» επί δύο χρόνια.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής βάζοντας τέλος σε σενάρια για την «επόμενη μέρα» του κόμματος. Ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στο τιμόνι και θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές του 2027.
Ο «δικαιολογημένος» προβληματισμός και το μήνυμα
Ο Κυριάκος Μητοτσοτάκης από το βήμα της Βουλής έστειλε το μήνυμα στα στελέχη λέγοντας: «Σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό τονίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά συνολικά στην κοινωνία και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που θα φανεί με βεβαιότητα και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Μήνυμα το οποίο κλείνει το μάτι και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, αλλά βάζει και ένα φρένο στις επιλεκτικές γκρίνιες από τα στελέχη.
Άλλωστε όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα παραμείνουμε υπεύθυνοι, αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση, θα κάνουμε τα δέοντα τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».
Γκρίνια αλλά … «μετρημένη»
Παρά τη σαφή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενστάσεις και σενάρια στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν έλειψε η κριτική και τα παράπονα, με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο μάλιστα να χωρίζει τα στελέχη σε… illuminati – πεφωτισμένους και «αναλώσιμους», όπως είπε «που βγαίνουμε να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι δεν το κάνουν».
Παράλληλα υπάρχει και η ομάδα των 11 βουλευτών που κατέθεσε ερώτηση λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κ.Ο και αναφέρεται στην ανεργία των πολιτών που βρίσκονται σε ηλικίες από 55 και πάνω. Ερώτηση που ακουμπά στα θέματα του κοινωνικού κράτους, στα οποία ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα δοθεί έμφαση, αλλά η κίνηση των βουλευτών, αν και δεν θεωρείται «αντάρτικο», δίνει την αίσθηση μιας διάθεση ελέγχου της κυβέρνησης από βουλευτές τη ΝΔ.
Ο σχεδιασμός της επόμενης διετίας
Πέραν της διαχείρισης της εσωκομματικής ηρεμίας, που είναι απαραίτητη για την ομαλή πορεία μέχρι τις κάλπες στο Μαξίμου σχεδιάζετα η στρατηγική για αυτή τη διετία. Το τρίπτυχο ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, ενίσχυση των εισοδημάτων, στροφή προς την «παραδοσιακή» βάση του κόμματος φαίνεται ότι έχουν αποφασιστεί ήδη ως κυρίαρχα θέματα στα οποία θα επικεντρώσει η κυβερνητική πλευρά.
Το πρώτο έγινε σαφές στη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική πολιτική την επόμενη δωδεκαετία, το θέμα της ασφάλειας των πολιτών αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη ΓΑΔΑ. Ως προς την προσοχή που πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, στην «παραδοσιακή βάση» του κόμματος, θεωρούνται κομβικής σημασίας μηνύματα όπως αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που έκανε σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας για τους άνδρες, καθώς πιστεύεται ότι κόστισε η ψήφιση του γάμου των ομοφύλων από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κύρια αντίπαλος
Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου σημειώνει θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις και σε πολλές απ’ αυτές φιγουράρει στην δεύτερη θέση, πάνω και από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός στην τελευτία συνεδρίαση της Ολομέλειας εξέπληξε αρκετούς αφού επέλεξε να αντιπαρατεθεί κυρίως με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και όχι με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση, καθώς θέλει να δώσει την αίσθηση ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «μικρύνει» πολιτικά, ενώ παράλληλα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θεωρείται ότι πρέπει να λαμβάνει άμεσες απαντήσεις καθώς είναι πλέον ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-06 07:05:00