Κόσμος

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 320 βλήματα στο Ισραήλ που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ

Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε από τον Λίβανο 320 βλήματα προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με περίπου 320 βλήματα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του Ιουδαϊσμού, από το βράδυ της Παρασκευής (11.10.2024) μέχρι τη δύση του Σαββάτου (12.10.2024).

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Γιομ Κιπούρ, περίπου 320 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου προς το Ισραήλ», τόνισε ο στρατός.

Η θρησκευτική ιουδαϊκή γιορτή Γιομ Κιπούρ εκφράζεται με εξιλέωση και μετάνοια.

Οι Εβραίοι παραδοσιακά τηρούν αυτή την ιερή ημέρα με μία 24ωρη νηστεία, εξομολόγηση και εντατική προσευχή, περνώντας συχνά τις περισσότερες ώρες σε λειτουργίες στη συναγωγή.

Ακριβώς πριν από 51 χρόνια ξέσπαγε ο «Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ». Ένας συνασπισμός αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας, επιτέθηκε εναντίον του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος και η Συρία πέρασαν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά στον Νότο και τα Υψώματα του Γκολάν στον Βορρά, εδάφη που κατέχονταν από το Ισραήλ από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Η σύγκρουση είχε όλα τα στοιχεία μίας σοβαρής διεθνούς κρίσης και ολοκληρώθηκε με μία έμμεση σύγκρουση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, οι οποίες εφοδίασαν σε μεγάλη κλίμακα τους εμπόλεμους συμμάχους τους.

Ο πόλεμος τελείωσε στις 26 Οκτωβρίου 1973, με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, που ακολουθήθηκε από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας στο Συνέδριο της Γενεύης.

Η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε τον Μάιο του 1974. Το Ισραήλ εξαρχής επιθυμούσε ειρήνη γι’ αυτό και συμφώνησε σε υποχωρήσεις.

To άρθρο Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 320 βλήματα στο Ισραήλ που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 20:19:29

Back to top button