
Η Φιλανδία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συνθήκη της Οτάβα
Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη της Οτάβα που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, με το Ελσίνκι να επικαλείται την ανάγκη να ενισχύσει τη θέση του έναντι της ρωσικής απειλής.
Η Φινλανδία, μαζί με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, που ανησυχούν για την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχαν ήδη δηλώσει ότι άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη Συνθήκη της Οτάβα.
«Η Φινλανδία και η Ευρώπη πρέπει να αξιολογήσουν όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων τους, τόσο ξεχωριστά ως χώρα όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο σε συνέντευξη Τύπου.
«Προτείνουμε η Φινλανδία να αρχίσει να προετοιμάζει την απόσυρσή της από τη Συνθήκη της Οτάβα», πρόσθεσε.
Πριν από δύο εβδομάδες η Πολωνία, τα τρία κράτη της Βαλτικής και η Φινλανδία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία για να αποσυρθούν από αυτή τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Στις 6 Μαρτίου, η Λιθουανία ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη και έτσι έγινε η πρώτη χώρα που αποχωρεί από τη Συνθήκη, που εγκρίθηκε το 2008, και η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποσύρεται από μια πολυμερή συμφωνία ρύθμισης της χρήσης όπλων. Η απόφαση επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι νάρκες κατά προσωπικού, που τοποθετούνται με το χέρι ή διασκορπίζονται από ρουκέτες ή οβίδες, χρησιμοποιούνται για την αποτροπή του αντιπάλου ή του πληθυσμού από την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές.
Όταν εκρήγνυνται κατά την επαφή ή από κοντινή απόσταση με έναν άνθρωπο, οι νάρκες αυτές μπορεί να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Συχνά επίσης παραμένουν ενεργές και μετά τη λήξη πολέμων, εμποδίζοντας την επιστροφή των κατοίκων.
Περισσότερες από 160 χώρες και εδάφη έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αλλά όχι των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.
Η Συνθήκη απαγορεύει στις υπογράφουσες χώρες να αποκτούν, να κατασκευάζουν, να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού.
Οι νάρκες εξακολουθούν να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν πολύ μετά το τέλος των συγκρούσεων, με συνέπειες κυρίως για άμαχους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Από το καλοκαίρι του 2024, οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις αξιολογούν αν οι νάρκες κατά προσωπικού είναι απαραίτητες για την Φινλανδία.
«Οι λόγοι για αυτή την αξιολόγηση ήταν διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», είχε αναφέρει στα τέλη Νοεμβρίου το υπουργείο Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Φινλανδία υπέγραψε τη Συνθήκη της Οτάβα το 2012, αλλά πιστεύει ότι η κατάσταση ασφάλειας δεν είναι πλέον η ίδια σήμερα. Το Ελσίνκι έκτοτε έχει καταστρέψει όλες τις νάρκες στο έδαφός του, περισσότερα από ένα εκατομμύριο.
Η σκανδιναβική χώρα, που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η χώρα θέλει επίσης να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες με στόχο να φτάσει το 3% του ΑΕΠ έως το 2029, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Εκκινούμε, μεταξύ άλλων, μια μεταρρύθμιση των χερσαίων ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Όρπο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 16:05:00