Υγεία

Η υπεριώδης ακτινοβολία σχετίζεται με όλους τους τύπους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του δέρματος θα έχει 3 εκατομμύρια νέα περιστατικά τον χρόνο.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών δερματικών καρκίνων από το άθροισμα νέων περιστατικών καρκίνου εντέρου, προστάτη, πνεύμονα και μαστού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του δέρματος θα έχει 3 εκατομμύρια νέα περιστατικά τον χρόνο, από τα οποία οι 300.000 είναι κακοήθη μελανώματα. Όλοι οι δερματικοί καρκίνοι σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία έχει αθροιστική δράση και σε άτομα ανοιχτόχρωμα και με κληρονομική προδιάθεση σε βάθος χρόνου κινητοποιεί τα κύτταρα της επιδερμίδας να εκτραπούν και να δημιουργήσουν καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, παρουσιάζοντας την εκστρατεία «ΔΕΡΜΑΪΟΣ», που διεξάγεται όλο τον Μάιο, ο οποίος θεσπίστηκε το 2022 ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ, έδωσε έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση, τονίζοντας ότι «τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα σε νεαρές ηλικίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Το μήνυμα της ΕΔΑΕ, πρόσθεσε, είναι να εντάξουν όλοι τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων από δερματολόγο, γιατί ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την εκστρατεία «ΔΕΡΜΑΪΟΣ» της ΕΔΑΕ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του δέρματος: Ποιοι ιοί μπορεί να είναι δυνητικά καρκινογόνοι


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-15 12:29:00

Back to top button