Η τεχνητή νοημοσύνη στη «μάχη» για την σωτηρία της βιοποικιλότητας
Νέα εργαλεία «επιστρατεύουν» αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη οι επιστήμονες, με σκοπό να κατανοήσουν και τελικά να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH), το οποίο έχει τοποθετήσει σταθμούς παρακολούθησης της βιοποικιλότητας σε μια σειρά περιοχών από την Βόρεια Αμερική μέχρι και την Ευρώπη.
Πρόκειται για αυτοματοποιημένους σταθμούς παρακολούθησης, οι οποίοι τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και παρακολουθούν διάφορα είδη πανίδας, χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ανάλυσης για να φωτογραφίζουν έντομα και ακουστικά για να καταγράφουν το πως «συνομιλούν» πτηνά και νυχτερίδες.
Αφού συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύοντας συστήματα υπολογιστών ώστε να αναγνωρίζουν τα είδη αυτά από εικόνες και ηχογραφήσεις.
Ο καθηγητής οικολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Ντέιβιντ Ρόι δήλωσε στον Independent:
«Η ευρεία ανάπτυξη αυτοματοποιημένων αισθητήρων σε συνδυασμό με την αναγνώριση ειδών, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναβαθμίσει την κατανόησή που έχουμε για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής στην άγρια ζωή και να συμβάλλει στην πρόοδο που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι εθνικοί και διεθνείς στόχοι που έχουν τεθεί για την βιοποικιλότητα».
«Θα μας επιτραπεί να εντοπίσουμε πού απειλείται η βιοποικιλότητα, ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι της αλλαγής και να βρούμε καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-14 21:56:02