Πολιτική

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα μηνύματα της Αθήνας και η επόμενη ημέρα

Προβλέψεις για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν απόψε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν κάνει η Αθήνα. Όλα δείχνουν όμως πως θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά και το καλό κλίμα και θα ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα, με κορυφαίο, τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αυτή τη φορά στην Αγκυρα, στο τέλος του έτους.

Το τετ α τετ θα λάβει χώρα στις επτά παρά είκοσι ώρα Ελλάδος, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και έχει προγραμματιστεί να κρατήσει τουλάχιστον μισή ώρα, αν και κάθε φορά ο χρόνος αυτός ξεπερνιέται κατά πολύ… Παρόντες θα είναι μόνο οι ηγέτες, οι υπουργοί εξωτερικών Φιντάν και Γεραπετρίτης και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Α. Μ. Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση έχει συμφωνηθεί να κινηθεί σε τρείς κύριους άξονες, επισκόπηση διμερών σχέσεων, περιφερειακές κρίσεις και μεταναστευτικό ενώ υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για το αν οι δύο άνδρες θα μπουν στην ουσία της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, δηλαδή σε συζήτηση για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά»

Στην Αθήνα εκτιμάται πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπουν οι δύο χώρες στα ζητήματα «σκληρής» πολιτικής και να επιτύχουν μία συνεννόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να συζητήσει ποτέ ζητήματα κυριαρχίας.

Ανώτατη Κυβερνητική πηγή τόνιζε μία ανάσα πριν το ραντεβού πως «θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση».

«Χτύπημα δικτύων μεταναστών», Κυπριακό και επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές η συζήτηση θα ξεκινήσει με επισκόπηση της προόδου στα ελληνοτουρκικά και θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα για τον επόμενο κύκλο των επαφών στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου και για την θετική ατζέντα.

Εν μέσω αναταράξεων στο μεταναστευτικό οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών με ανώτατη κυβερνητική πηγή να τονίζει πως «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο έλληνας Πρωθυπουργός θα ανοίξει το ζήτημα του Κυπριακού με την ελληνική πλευρά να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Μία ανάσα πριν από τη συνάντηση ο Ερντογάν προωθεί το συναινετικό του προφίλ. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει πως «η εποικοδομητική πολιτική που ακολουθούμε στα Βαλκάνια και χάρη στις τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή έχουμε ενισχύσει τον περιφερικό μας ρόλο στην περιοχή».

Στη 01:00 το βράδυ η τριμερής Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου

Υπενθυμίζεται πως στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας θα λάβει χώρα η τριμερής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου. “Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης δε θα υπάρχει…” τονίζουν Κυβερνητικές πηγές.

Είναι κρίσιμο πως την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου. για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης.

Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των
Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να
επανεκκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNNi και συνάντηση με ομογενείς

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Ειδησεογραφικό Δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου (στις 14.00 τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα
παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 09:08:00

Back to top button