
Η στόχευση στο κρεσέντο εξαγορών και ο ρόλος της Κύπρου
Σε μπαράζ εξαγορών προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων και ήδη διαθέτουν ζεστό χρήμα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ – χωρίς να συμπεριληφθούν οι κινήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί – για να επιτύχουν τη διείσδυσή τους σε νευραλγικούς και ιδιαίτερα προσοδοφόρους τομείς όπως: asset management, factoring, insurance, banking και fintech.
Από τις αρχές του 2025 οι κινήσεις που έχουν γίνει εντός και εκτός Ελλάδος κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και δίνουν το στίγμα ότι οι εξαγορές μικρού, μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους (εφόσον προκύψουν ευκαιρίες) εταιρειών θα συνεχιστούν. Πεδίον δόξης λαμπρό για τρεις από τους τέσσερις ισχυρούς παίχτες ως προς το banking, αλλά και το insurance είναι η κυπριακή αγορά στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και νέες κινήσεις.
Η Alpha Βank
Η πλέον πρόσφατη εξαγορά ανακοινώθηκε εχθές από την Alpha Βank και αφορά στην απόκτηση του 100% της Axia Ventures. Το τίμημα για την εξαγορά της δυναμικής εταιρείας με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής και κεφαλαιαγοράς προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην περιοχή των 50 εκατ ευρώ. Μέρος αυτού με βάση την συμφωνία είναι συνδεδεμένο με την επίτευξη στόχων τα επόμενα έτη. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr επισημαίνουν ότι η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη εξετάζει και άλλες κινήσεις εξαγοράς στην κυπριακή οικονομία.
Της εξαγοράς της Axia Venture είχαν προηγηθεί από την Alpha Bank η εξαγορά της AstroBank στην Κύπρο έναντι 205 εκατ ευρώ και η εξαγορά της εταιρείας factoring με παρουσία στην ελληνική και κυπριακή αγορά Flexfin.
Τα επιπλέον κεφάλαια που διαθέτει η Alpha Βank για κινήσεις εξαγοράς ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς
Από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 600 εκατ ευρώ δείχνοντας την τάση μεγέθυνσης που επικρατεί στην τραπεζική αγορά. Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου δεν αποκλείει και άλλες κινήσεις ίσως μικρότερης δυναμικής ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.
Βέβαια, η τράπεζα στηρίζει με κεφάλαια και την ψηφιακή Snappi η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στις αρχές του καλοκαιριού αρχής γενομένης από την ελληνική αγορά και με στόχο την επόμενη 3ετία να βάλει πόδι σε 3-4 ευρωπαϊκές αγορές καθώς διαθέτει πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας.
Η Eurobank
Με δύναμη πυρός 1,5 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας το τίμημα απόκτησης της οποίας ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Eurobank εστιάζει το ενδιαφέρον της για εξαγορές μεσαίου μεγέθους σε τρία μέτωπα: insurance, asset management και banking. Οι αγορές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της διοίκησης του Φωκίωνα Καραβία είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία.
Επίσης, η τράπεζα χτίζει με σταθερό ρυθμό την παρουσία της στο fintech, μέσω της επένδυσής της στην ψηφιακή πλατφόρμα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Plum. Διαθέτει ήδη το 6,5% της εταιρείας έχοντας επενδύσει 10 εκατ ευρώ. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή fintech.
Η Εθνική Τράπεζα
Στην Εθνική Τράπεζα τα επιπλέον κεφάλαια αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά εξετάζει μια σειρά από ευκαιρίες εξαγορών. Επί του πεδίου η τράπεζα ενισχύει τη θυγατρική της στην Κύπρο, την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει με τράπεζα μπουτίκ με αιχμή της εργασίας του asset management.
Η Εθνική διαθέτει, επίσης, δυναμική παρουσία και συμμετοχή μέσω χρηματοδοτήσεων σε μεγάλα ενεργειακά projects και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 07:34:00