Σχέσεις

Η στρατηγική που ακολουθούν 40.000 ζευγάρια παγκοσμίως κι έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο

Είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζεις, όμως απαιτεί συνεργασία

Οι καυγάδες μεταξύ των ζευγαριών είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αναπόφευκτοι. Σε μια μακροχρόνια σχέση ή γάμο, που η τριβή της καθημερινότητας ενδεχομένως να επηρεάζει την ποιότητά της, αυτοί οι διαπληκτισμοί έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ρήξη σε μια σχέση/γάμο, οδηγώντας αυτούς τους ανθρώπους στον χωρισμό.

Έχοντας ως δεδομένο ότι δεν γίνεται να μην έρθεις ποτέ σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό σου, καθώς είστε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες με διαφορετικούς χαρακτήρες, άλλες ανάγκες και, πολλές φορές, αντικρουόμενα πιστεύω, πρέπει να μάθετε και οι δύο να το διαχειρίζεστε. Δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που διαφωνείτε σε αυτόν τον πλανήτη, ωστόσο η «σύγκρουση» δεν πρέπει να ξεπερνάει ορισμένα όρια.

Jenny.Gr

Pexels

Όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό κέντρο για θέματα σχέσεων «Gottman Institute», τα δύο τρίτα των ζευγαριών, δηλαδή περίπου το 69%, που έχουν συγκρούσεις, ισχυρίζονται πως αυτές μπορεί να λύνονται παροδικά, ωστόσο δεν εξαφανίζονται ποτέ και αυτό συμβαίνει, διότι δεν αντιμετωπίζονται καταλλήλως.

Οι κλινικοί ψυχολόγοι Τζον και Τζούλι Γκότμαν έχουν μιλήσει με πάνω από 20.000 ζευγάρια – με κάποια από τα οποία έκαναν συνεδρίες για χρόνια – ενώ έχουν μελετήσει τις ιστορίες περισσότερων από 40.000 ζευγαριών, ισχυρίζονται πως οι καυγάδες μεταξύ τους μπορούν να γίνουν λιγότερο «επιζήμιοι», αν μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε σωστά.

Η στρατηγική, λοιπόν, που έχει ακολουθηθεί από 40.000 ζευγάρια είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις. Όταν υπάρχει μια διένεξη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, θα έχεις παρατηρήσει ότι ο καθένας προσπαθεί να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρήματα για να ισχυροποιήσει τη θέση σου και να «αδειάσει» τον σύντροφό του.

Jenny.Gr

Unsplash

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα ρινγκ και πρέπει να κερδίσουμε τον εχθρό. Ωστόσο, η σχέση δεν είναι μποξ, ούτε καράτε, συνεπώς ο σκοπός μας πρέπει να είναι άλλος. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένα ζευγάρι δεν πρέπει να μάχεται για το ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει σε μια διαφωνία/τσακωμό, αλλά για το πώς θα γίνει και από τους δύο αντιληπτός ο λόγος της διένεξης.

Σταματήστε να «παλεύεται» για το ποια άποψη θα επικρατήσει και δαπανήστε όλη την ενέργειά σας στο να αξιολογήσετε αυτό που λέει ο σύντροφός σας μέσα από τον διάλογο και την εκτενή συζήτηση. Απαριθμήστε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε κάποια απόφαση. Κάντε ερωτήσεις και εξαντλείστε όλες τις θεματικές. Αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει το μυαλό σου σε άλλα μονοπάτια και σίγουρα θα επαναφέρει την ομόνοια και τη σύμπνοια στη σχέση σου.


Δημοσιεύθηκε
2024-07-07 14:30:00

Back to top button