Περιβάλλον

Η Σουηδία επαναφέρει το κυνήγι λύκων, με στόχο να αφανίσει τους μισούς

Το κυνήγι λύκου στη Σουηδία ξεκινά επίσημα την δεύτερη ημέρα του 2025, με τη σκανδιναβική χώρα να στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού του απειλούμενου με εξαφάνιση αρπακτικού κατά το ήμισυ, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως και πλέον κάθε κυνηγός μπορεί πέντε ολόκληρες οικογένειες λύκων – συνολικά 30 ζώα. Ωστόσο, οικολόγοι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Συνθήκη της Βέρνης αναφέρει ότι ο πληθυσμός των προστατευόμενων ειδών δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει σε μη βιώσιμο επίπεδο από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ο πληθυσμός των λύκων της Σουηδίας, γράφει ο Guardian, μειώθηκε σχεδόν κατά 20% τη διετία 2022-23, με μόλις 375 καταγεγραμμένα ζώα στη χώρα. Η μείωση οφείλεται στην αυξημένη πίεση των κυνηγών, που οδήγησαν την κυβέρνηση το 2024 να ανακοινώσει τον στόχο μείωσης κατά 50% του αριθμού τους, θέτοντας το νέο ελάχιστο επίπεδο για την «ευνοϊκή κατάσταση διατήρησής» τους στους 170, αντί για τους 300 που ήταν μέχρι πέρσι.

Οι επικριτές της σουηδικής πρωτοβουλίας ισχυρίζονται ότι αυτή θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό των λύκων, ο οποίος ιστορικά βρίσκεται σε ένα εύθραυστο επίπεδο στη Σουηδία – εν μέρει λόγω του υπερβολικού κυνηγιού. Η Σουηδία δεν είχε πληθυσμό λύκων αναπαραγωγής από το 1966 έως το 1983, και το είδος χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο με εξαφάνιση εντός της χώρας, από την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.


Τα σουηδικά σχέδια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης, με την ΕΕ να σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τη δίωξη των λύκων, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη της να αυξήσουν τον αριθμό που επιτρέπεται να εξολοθρεύσουν. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της οδηγίας της για τους οικοτόπους, ώστε να αντικατοπτρίζει την αύξηση του αριθμού των λύκων, ιδιαίτερα στις αλπικές και δασικές περιοχές της Σκανδιναβίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι ο αυξημένος πληθυσμός των λύκων συνιστά απειλή για τα οικόσιτα ζώα, όπως τα πρόβατα. Μέσα στον Δεκέμβριο, τα μέλη της Συνθήκης της Βέρνης για τη συντήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της κατηγοριοποίησης των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε απλά «προστατευόμενο» είδος.


Αυτή η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025 και θα διευκολύνει την ΕΕ να αλλάξει την οδηγία για τους οικοτόπους ώστε να επιτρέπεται η θανάτωση περισσότερων λύκων. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αντί να αλλάξει ο νόμος για να επιτρέπεται η θανάτωση των λύκων, οι αγρότες μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως την τοποθέτηση ηλεκτρικού φράχτη, για να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ενωσης Σαρκοφάγων, η οποία αντιτίθεται στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων, αναφέρει στον Guardian ότι αν η ΕΕ επικυρώσει την αλλαγή της Συνθήκης της Βέρνης, «τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά, όχι μόνο για τους λύκους, αλλά για ολόκληρη την άγρια ​​ζωή στην Ευρώπη».


Παράλληλα επισημαίνει ότι το μέτρο δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στον πληθυσμό των λύκων της Σουηδίας, καθώς η σουηδική κυβέρνηση από το 2010 «αγνοεί κατάφωρα το καθεστώς ειδικής προστασίας του λύκου», επιτρέποντας ένα ετήσιο αδειοδοτημένο κυνήγι με βάση ποσοστώσεις που παραβιάζουν ήδη τη νομοθεσία της ΕΕ. Προσθέτει ότι οι καταγγελίες που κατέθεσε η Ενωση στην Κομισιόν για τις σουηδικές παραβάσεις του νόμου, δεν είχαν ως τώρα αποτέλεσμα.

Η Λεά Μπαντόζ, υπεύθυνη προγράμματος άγριας ζωής της ομάδας λόμπι Eurogroup for Animals, θεωρεί ότι ο λύκος έχει μετατραπεί «δυστυχώς στο πιο πρόσφατο πολιτικό πιόνι», πέφτοντας «θύμα παραπληροφόρησης». Επισημαίνει ότι «η υποβάθμιση της προστασίας του δεν θα λύσει τις προκλήσεις της συνύπαρξης του με τον άνθρωπο, ούτε θα βοηθήσει τους αγρότες».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-01 18:43:00

Back to top button