Περιβάλλον

Η Σικελία διώχνει τους τουρίστες λόγω καύσωνα και λειψυδρίας

Οι καλλιέργειες ξεραίνονται, τα ζώα στις φάρμες βρίσκονται αντιμέτωπα με άκαιρες σφαγές και τα καταλύματα χωρίς νερό απομακρύνουν τους τουρίστες στη Σικελία, καθώς ένας άγριος καύσωνας ακολουθεί εβδομάδες ξηρασίας και λειψυδρίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η Coldiretti, ομάδα λόμπι των ιταλών αγροτών, ισχυρίζεται ότι περίπου το 80% της σοδειάς σιταριού που καλλιεργείται γύρω από τις επαρχίες Καλτανισέτα και Εννα, στο κέντρο του ιταλικού νησιού, είχε χαθεί και η παραγωγή σανού για τα ζώα έχει πέσει κατακόρυφα.

Μια εκπρόσωπος λέει στους Times: «Χωρίς σανό δεν υπάρχει τροφή για τα ζώα, και καθώς τα πηγάδια στεγνώνουν, δεν υπάρχει ούτε νερό για αυτά, έτσι οι αγρότες σφάζουν τα ζώα τους επειδή δεν μπορούν να τα κρατήσουν στη ζωή. Ακόμη και καλλιέργειες όπως οι ελιές, οι αμυγδαλιές και οι φραγκοσυκιές, που δεν χρειάζονται πολύ νερό, υποφέρουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρέξει για μήνες».

Καθώς τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο ζεστά σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Σικελία έρχεται στο προσκήνιο, σημειώνοντας την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ευρώπη – 48,8 βαθμούς Κελσίου το 2021.

Οι δεξαμενές που πλήττονται από την ξηρασία οδηγούν την πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρμο, να θέτει όρια στην καθημερινή χρήση του νερού, ενώ στην πόλη Αγκριτζέντο, όπου βρίσκεται ένα συγκρότημα αρχαιοελληνικών ναών, γνωστό ως «Κοιλάδα των Ναών» –και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO– οι τουρίστες απομακρύνονται από τα καταλύματα τους, καθώς η λειψυδρία διαρκεί για μέρες.

Η παροχή ύδατος γίνεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, και τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν στέρνες αποθήκευσης νερού, αλλά για κάποιους αυτό δεν αρκεί. Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλη τη Σικελία, αλλά ειδικά στις δύο κεντρικές επαρχίες της τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι σωλήνες μεταφοράς ύδατος έχουν διαρροές που φθάνουν στο 50% της παροχής.

Τα μέρη όπου παρατηρείται λειψυδρία εκτρέπουν τους τουρίστες σε άλλα καταλύματα, αλλά η κατάσταση αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμη, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος. Ο δήμαρχος του Αγκριτζέντο, Φράνκο Μιτσιτσέ, πιέζει για την ενεργοποίηση μιας αχρησιμοποίητης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού κοντά στην πόλη.

Ο Αντόνιο Σανό, επικεφαλής του Il Meteo, ενός ιδιωτικού μετεωρολογικού ιστότοπου, λέει ότι η ζέστη της Σικελίας είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί βόρεια αυτή την εβδομάδα, με την άφιξη ενός αφρικανικού αντικυκλώνα που θα φέρει μικρά σωματίδια άμμου από τη Σαχάρα – δίνοντας στον ουρανό την κιτρινωπή απόχρωση με την οποία η Αθήνα είναι πλέον απόλυτα εξοικειωμένη.

Στην πρωτεύουσα Ρώμη, όπου το Il Meteo προβλέπει 41 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα –ρεκόρ Ιουνίου, σύμφωνα με τον Σανό– οι αρχές ξεκίνησαν να τοποθετούν μεγάλες γλάστρες με φοίνικες σε μη προστατευμένες στάσεις λεωφορείων αυτή την εβδομάδα, για να προσφέρουν σκιά.

Το Il Meteo έχει κερδίσει φήμη δίνοντας στους ιταλικούς καύσωνες ονόματα από τη μυθολογία, και ο αντικυκλώνας αυτής της εβδομάδας ονομάστηκε «Μίνωας» – από τον βασιλιά της Κρήτης που έγινε κριτής του κάτω κόσμου μετά το θάνατό του, χρησιμοποιώντας την ουρά του για να καταδείξει σε ποιον κύκλο της κόλασης προοριζόταν κάθε ψυχή. Ο Σανό λέει στους Times ότι επέλεξε τον «Μίνωα» ως όνομα του πρώτου καύσωνα της σεζόν, «ώστε να κρίνει το επερχόμενο καλοκαίρι».

Μια έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, αποκάλυψε ότι η Φλωρεντία έχει περισσότερες ημέρες το χρόνο με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου από οποιαδήποτε άλλη ιταλική πόλη – παρότι βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βορειότερα από τη Σικελία.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Il Meteo και την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, διαπίστωσε ότι οι βροχοπτώσεις αυξάνονται στο Μιλάνο, ενώ η Μπολόνια γινόταν όλο και πιο ζεστή. Το Λέκκο, στη βόρεια Ιταλία, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων –από φρικτές βροχές έως ισχυρούς ανέμους– ενώ η Ιμπέρια, μια παραθαλάσσια πόλη στη Λιγυρία, κοντά στα γαλλικά σύνορα, έχει το πιο ευχάριστο κλίμα της Ιταλίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-20 15:11:52

Back to top button