Auto

Η σαουδαραβική Aramco συνεργάζεται με τις Renault και Geely

Στα τέλη Μαΐου (τρέχοντος έτους) ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση και η έναρξη επιχειρηματικής δράσης της Horse Powertrain Limited, η οποία θα έχει ως στόχο να κατασκευάζει 5.000.000 κινητήρες ετησίως, όταν τα εργοστάσιά της θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμική.

Ήδη από πέρυσι (2023), τα στελέχη της Saudi Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην εταιρεία. Όπως ανακοινώθηκε, το έπραξαν δίνοντας 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 7,34 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) και απέκτησαν το 10% των μετοχών.



Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Όμιλος Renault και η Geely Automotive θα έχουν ποσοστό από 45% έκαστη εταιρεία. Ο Λούκα ντε Μέο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού ομίλου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της σύμπραξης ως «dream team» και δήλωσε σχετικά:

«Η απανθρακοποίηση του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι μια μοναχική διαδικασία. Απαιτεί την ένωση δυνάμεων από τους καλύτερους παίχτες οι οποίοι θα χαράξουν νέα μονοπάτια και θα εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις. Γεννήθηκε μια dream team για να επαναπροσδιορίσει το μέλλον των θερμικών κινητήρων και της υβριδικής τεχνολογίας».



Η συμφωνία που υπεγράφη, εκτός από τη Saudi Aramco, περιλαμβάνει και τη Valvoline, στον τομέα των λιπαντικών για τους καινούργιους θερμικούς κινητήρες. Εκτός από αυτούς, η Horse Powertrain θα εξελίσσει και θα κατασκευάζει συστήματα υβριδικής διάταξης και κιβώτια ταχυτήτων που θα χρησιμοποιούνται στα μελλοντικά μοντέλα τόσο του Ομίλου Renault όσο και της Geely Automotive.

Επίσης, θα προωθήσει την έρευνα για τη δημιουργία συνθετικών καυσίμων που δεν θα ρυπαίνουν και δεν θα εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα, όπως και λιπαντικών τα οποία δεν θα επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον.



Η Horse Powertrain Limited έχει την έδρα της στο Λονδίνο και θα διαθέτει συνολικά πέντε κέντρα έρευνας και εξέλιξης και 17 εργοστάσια σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο. Αναμένεται να απασχολεί 19.000 εργαζόμενους και τα ετήσια έσοδά της θα φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ όταν θα φτάσει στο ζενίθ της παραγωγικότητας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 16:30:00

Back to top button