Οικονομία

Η Σαντορίνη φέρνει στην επικαιρότητα την ασφάλιση κατοικίας

Η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται κατά τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και η άγνωστη μελλοντική της εξέλιξη έχουν φέρει εκ νέου στην επικαιρότητα το ζήτημα των φυσικών καταστροφών και κατ’ επέκταση το κατά πόσο ασφαλισμένα είναι τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.

Η ουσία είναι ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών της χώρας υπολειπόταν πέρυσι του 20%, παρά το γεγονός ότι είναι καλυμμένο το σύνολο των σπιτιών που έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού και παρά το ότι η κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει το καλοκαίρι του 2023 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους προχωρούσαν στη σύναψη συμβολαίων που θα περιελάμβαναν προστασία από φωτιά, σεισμό και πλημμύρα.

Ειδικότερα, το κίνητρο του 2023 για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε συνδυασμό με τα «μηνύματα» που έστειλαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία το ίδιο έτος, δεν κατάφεραν να ανεβάσουν το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών περισσότερο από δύο-τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ζητούμενο, λοιπόν, αποτελεί φέτος το κατά πόσο θα βελτιωθούν τα πράγματα, με δεδομένες και τις θεσμικές αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση κατά τους τελευταίους μήνες του 2024. Ενισχυτικά επίσης -ως ένα βαθμό- αναμένεται να λειτουργήσει στο μέτωπο των ασφαλισμένων κατοικιών και η διαφαινόμενη κινητικότητα στο μέτωπο της στεγαστικής πίστης, καθώς αφενός οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο να ενισχύσουν την παρουσία τους στη συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων και αφετέρου προς την ίδια κατεύθυνση (λόγω και του μειωμένου κόστους χρηματοδότησης) αναμένεται να λειτουργήσει και το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σπίτι μου II».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το περιεχόμενο πρόσφατου άρθρου της υποδιοικήτριας της Τραπέζης της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η νέα νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενισχύει τη στρατηγική προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από καταστροφικούς κινδύνους».

Και συνεχίζοντας η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ από 1ης Ιουνίου 2025 και για τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2025, αντίστοιχα, αντανακλά μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία της περιουσίας και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος που αναλαμβάνει το κράτος, και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον δεν θα επωμίζεται το πλήρες βάρος της αποκατάστασης και της αποζημίωσης».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) ανέφερε χθες μεταξύ άλλων (στο πλαίσιο της κοπής της πίτας της ΕΑΕΕ) ότι «όλοι αγωνιούμε αυτή την περίοδο για τους νησιώτες μας και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Δυστυχώς όμως στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας περιορισμένος μόνο αριθμός συμπολιτών μας είχε ασφαλιστεί και εισέπραξε την επόμενη μέρα 370 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τα αυτό το ποσό, τα 320 εκατ. κατευθύνθηκαν σε λίγους μεγάλους. Αυτό πρέπει να διορθωθεί».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-05 08:04:00

Back to top button