Κόσμος

Η Ρωσία φέρεται να βοήθησε τους Χούθι να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από ιρανούς ενδιάμεσους προκειμένου να στοχεύσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Η βοήθεια αυτή της Ρωσίας προς τους Χούθι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ ως τρομοκράτες, δείχνει την αποφασιστικότητα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προκαλέσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή και να υπονομεύσει τη δυτική οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων, προσέθεσε το δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται σε πληροφορίες που παρείχαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα Αμυνας.

«Για τη Ρωσία, οποιαδήποτε ένταση οπουδήποτε είναι καλά νέα, γιατί απομακρύνει την προσοχή του κόσμου περισσότερο από την Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμεύσουν πόρους –συστήματα Patriot ή βλήματα πυροβολικού– και με τη Μέση Ανατολή στο παιχνίδι είναι σαφές το πού θα στραφούν οι ΗΠΑ» εξήγησε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, με έδρα το Βερολίνο.


Υπενθυμίζεται πως οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με τη χώρα ή συμμάχους της, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτή την καίριας σημασίας ζώνη για το παγκόσμιο εμπόριο, και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Εκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχεύουν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.


Σημειώνεται πως το ρεπορτάζ της WSJ για τη ρωσική βοήθεια στους Χούθι ήρθε να προστεθεί σε πολλαπλές αναφορές και δημοσιεύματα που μιλούσαν ακόμη και για προσπάθειες εξοπλισμού των φιλοϊρανών ανταρτών από τους Ρώσους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 23:02:00

Back to top button