Κόσμος

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Θραύσματα από αναχαιτισμένο πύραυλο αμερικανικής κατασκευής που εκτόξευσε η Ουκρανία έπληξαν μια παραλία γεμάτη τουρίστες που έκαναν ηλιοθεραπεία στην κατεχόμενη Κριμαία την Κυριακή. Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πέντε νεκρούς από την επίθεση –μεταξύ των οποίων τρία παιδιά– ενώ περιμένουν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ένα βίντεο που τράβηξε τουρίστας στην παραλία δείχνει έναν πύραυλο να κάνει την εμφάνισή του πάνω από την κοντινή πόλη της Σεβαστούπολης, και στη συνέχεια να εκρήγνυται. Θραύσματα πέφτουν στην άμμο μετά από διαδοχικά χτυπήματα, ενώ οι τουρίστες ουρλιάζουν και τρέχουν έντρομοι.

Δύο άλλα βίντεο δείχνουν τουρίστες να χρησιμοποιούν ξαπλώστρες για να μεταφέρουν τραυματίες από την παραλία, και γυναίκες με μπικίνι να παρέχουν πυρετωδώς τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο τουρίστα, καθώς το αίμα του στάζει στην άμμο. Μία από τους νεκρούς φέρεται ως η εννιάχρονη κόρη του αντιδημάρχου μιας πόλης στα βόρεια της κατεχόμενης από τους Ρώσους χερσονήσου.

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας δήλωσε ότι 124 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά.  Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «Αμερικανοί ειδικοί είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσης των πυραύλων με βάση πληροφορίες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον είναι άμεσα υπεύθυνη για την επίθεση».

Οι επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους είναι σπάνιες στη Ρωσία, ή στα κατεχόμενα εδάφη της, αλλά είναι γνωστό ότι θραύσματα ουκρανικών πυραύλων πέφτουν συχνά μακριά από στρατιωτικούς τους στόχους. Η παραλία απέχει περίπου 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Μπελμπέκ, το οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για την εκτόξευση μαχητικών αεροσκαφών που στοχεύουν τακτικά τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της αναχαίτισαν έναν από τους πέντε αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτόξευσε η Ουκρανία στην Κριμαία. Κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την επίθεση, ανέφερε ότι ο αναχαιτισμένος πύραυλος ήταν οπλισμένος με κεφαλή πυρομαχικών διασποράς, που εξερράγη πάνω από την παραλία. «Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», τόνισε, απειλώντας τόσο το Κίεβο, όσο και την Ουάσινγκτον.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για την επίθεση και βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με τους ανώτερους στρατιωτικούς, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης και το υγειονομικό προσωπικό.

Πολλοί ρώσοι τουρίστες δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κινδύνους των ουκρανικών πυραυλικών επιθέσεων, και επωφελούνται από τα εκπτωτικά πακέτα διακοπών στην Κριμαία – η οποία φημίζεται σε όλη τη Ρωσία για τις χρυσές αμμουδιές, τα καθαρά νερά και τον καταγάλανο ουρανό της.

Την ώρα της επίθεσης, οι δημοφιλείς παραλίες έξω από τη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, ήταν γεμάτες με οικογένειες και παιδιά για την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Η Ουκρανία στοχεύει συχνά τη Σεβαστούπολη, την κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά συνήθως εκτοξεύει τους πυραύλους της τη νύχτα – όχι στη διάρκεια της ημέρας.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πυραυλική επίθεση της Κυριακής σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό, αλλά το χτύπημα αναμένεται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τους χαλαρούς κανόνες με τους οποίους το Κίεβο χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς πυραύλους για να χτυπήσει τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θέλει να της δοθεί περισσότερη ελευθερία για να χτυπά στόχους βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα κλιμακώσει τον πόλεμο. Αντιθέτως, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία ως ουκρανικό έδαφος, έχουν δώσει στο Κίεβο την άδεια να πραγματοποιεί χτυπήματα στο έδαφός της με αμερικανικούς πυραύλους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-24 14:24:15

Back to top button