Κόσμος

Η Ρωσία έκλεισε το Μουσείο των Γκουλάγκ για «πολιτικούς λόγους»

Ενα μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που έπεσαν θύματα των εκκαθαρίσεων και των καταστολών της σοβιετικής εποχής έκλεισε, με εντολή του Κρεμλίνου και για «πολιτικούς λόγους».

Το Μουσείο Ιστορίας των Γκουλάγκ διέκοψε επ’ αόριστον τη λειτουργία του την περασμένη εβδομάδα, γράφουν οι Times, αφού κατά τη διάρκεια επιθεώρησης διαπιστώθηκαν παραβιάσεις των κανονισμών πυρασφάλειας που θεωρήθηκε ότι «αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την άνεση των επισκεπτών».

Εκθεμα στο Μουσείο Ιστορίας των Γκουλάγκ με πόρτες από κελιά φυλακής (Facebook)

Δύο ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν στους The Moscow Times ότι η κυβέρνηση της πόλης πιέστηκε να κλείσει τις πόρτες του μουσείου έπειτα από «την ισχυρή σύσταση από ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου και άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB)».


«Εχουμε στείλει ομάδες επιθεώρησης στο μουσείο πολλές φορές φέτος. Δεν βρήκαν καμία παραβίαση πυρασφάλειας», τόνισε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία πλέον εδρεύει στο Αμστερνταμ.

Το βραβευμένο μουσείο, που ιδρύθηκε το 2001, ήταν ένα από τα τελευταία ιδρύματα που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη μνήμη των θυμάτων των κρατικών καταστολών του Στάλιν, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 14 εκατ. άνθρωποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, το διάστημα από τη δεκαετία του 1920 και ως τον θάνατο του δικτάτορα το 1953. Εως και 1,7 εκατ. από αυτούς πέθαναν εκεί.


Η Memorial, μια ομάδα που συγκεντρώνει αρχεία για τη σοβιετική τυραννία και τεκμηριώνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκε εκτός νόμου από τις ρωσικές αρχές ως «ξένος πράκτορας» το 2021.

Παιδιά που έπεσαν θύματα του σοβιετικού συστήματος καταστολής (Facebook)

Το «Returning the Names», μια ετήσια συγκέντρωση κατά την οποία διαβάζονται δυνατά τα ονόματα των θυμάτων των γκουλάγκ κοντά στη Λουμπιάνκα, το αρχηγείο της FSB (πρώην KGB) στη Μόσχα, έχει επίσης ουσιαστικά απαγορευτεί από τις αρχές της πόλης. Επί Πούτιν, επισημαίνουν οι Times, ο Στάλιν έχει αποκατασταθεί εν μέρει ως «αποτελεσματικός διαχειριστής» και οι άνθρωποι αφήνουν πλέον λουλούδια στον τάφο του, δίπλα στον τοίχο του Κρεμλίνου, κάθε χρόνο την ημερομηνία του θανάτου του.



Η απόφαση να κλείσει το μουσείο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ελήφθη επειδή υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς που θα μπορούσε να επηρεάσει ένα τμήμα του εξαερισμού του μετρό της Μόσχας, εξήγησε στους δημοσιογράφους το Τμήμα Πολιτισμού της πόλης. Η κίνηση έχει εξοργίσει μέλη του καλλιτεχνικού κατεστημένου στη Ρωσία, καθώς και εξόριστους φιλελεύθερους.


Η Ελιζαβέτα Λιχάτσεβα, διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας, της μεγαλύτερης συλλογής ευρωπαϊκής τέχνης της Ρωσίας, σημείωσε στον Business FM: «Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του συντρόφου Στάλιν, “αυτή είναι μια βλακεία που συνορεύει με έγκλημα”».

Και συνέχισε: «Κάποιοι που αυτοαποκαλούνται πατριώτες πιστεύουν ότι το να συζητάμε για τις σταλινικές καταστολές και να τις καταδικάζουμε είναι βούτυρο στο ψωμί των εχθρών μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μόνο εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Μόνο εμείς μπορούμε να το μελετήσουμε και να το ερμηνεύσουμε».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-18 19:39:00

Back to top button