Υγεία

Η παστερίωση δεν σκοτώνει πάντοτε τη γρίπη των πτηνών, δείχνει νέα έρευνα

Τι έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο και η σημασία τους για το γάλα του εμπορίου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμα έναν λόγο για να πίνουμε μόνο παστεριωμένο γάλα και να αποφεύγουμε το ωμό γάλα από το χωριό ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Σε πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο ανακάλυψαν πως όταν το γάλα είναι πολύ μολυσμένο με γρίπη των πτηνών, η θερμική επεξεργασία μπορεί να μην τον καταστρέψει εντελώς.

Στα πειράματά τους οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσο σταθερός είναι ο ιός Η5Ν1 που έχει μολύνει τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ. Έτσι, τον πρόσθεσαν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ωμό γάλα και ύστερα το εξέθεσαν σε θερμοκρασία 63 και 72 βαθμών Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες για την παστερίωση του γάλακτος που διατίθεται στο εμπόριο.

Όπως διαπίστωσαν, όταν τα επίπεδα του ιού στο ωμό γάλα ήταν πολύ υψηλά, υπήρχε περίπτωση να απομείνουν κάποιοι ιοί μετά την θερμική επεξεργασία.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες. Δεν σημαίνουν ότι δεν είναι ασφαλή τα γαλακτοκομικά προϊόντα του εμπορίου, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι επιστήμονες.

Όπως εξήγησαν, το γάλα που χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους το μόλυναν οι ίδιοι. Εκείνο από τις μολυσμένες αγελάδες έχει διαφορετική σύσταση. Μπορεί επίσης να περιέχει τον ιό εντός των κυττάρων από τα ζώα, επομένως θα επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο από την παστερίωση.

Η νέα έρευνα

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου. Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζώα ήταν μολυσμένα με υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI). Ο ιός που έφεραν ήταν ο Α(Η5Ν1) κλάδος 2.3.4.4b. Στο γάλα των ζώων εντοπίστηκαν υψηλοί τίτλοι (επίπεδα) του ιού.

Μοριακές εξετάσεις κατέδειξαν επίσης την παρουσία θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού στο 20% των γαλακτοκομικών στην αμερικανική αγορά.  Ωστόσο σε έρευνες που ακολούθησαν οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν ενεργό ιό από αυτά τα θραύσματα. Επομένως, δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. O ιός που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες είχε απομονωθεί από τους πνεύμονες ενός νεκρού πούμα.

Τα ευρήματα

Όταν θέρμαναν το μολυσμένο γάλα για 20 δευτερόλεπτα στους 72 βαθμούς Κελσίου, δεν σκοτώθηκαν όλοι οι ιοί στο γάλα. Απέμειναν κάποιοι, σε χαμηλά επίπεδα, σε ένα από τα τρία δείγματα που εξέταζαν οι επιστήμονες.

Ορισμένα γάλατα του εμπορίου είθισται να παστεριώνονται με έκθεση στους 72 βαθμούς επί 15 δευτερόλεπτα, λένε οι ερευνητές. Επομένως, το εύρημά τους υποδηλώνει ότι «σχετικά μικρή, αλλά ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού Η5Ν1 παραμένει λοιμώδης στο γάλα μετά από 15 δευτερόλεπτα στους 72οC, εάν τα αρχικά επίπεδά του είναι επαρκώς υψηλά», γράφουν.

Ωστόσο όταν το γάλα θερμαινόταν στους 63 βαθμούς Κελσίου, αρκούσαν 2,5 λεπτά για να αρχίσει να μειώνεται δραστικά το ιικό φορτίο. Στη βιομηχανία του γάλακτος η παστερίωση γίνεται και στους 63οC, αλλά διαρκεί 30 λεπτά. Επομένως αυτός ο τρόπος παστερίωσης μπορεί να εξουδετερώνει τον λοιμώδη ιό, τονίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες θέλουν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους με γάλα από μολυσμένες αγελάδες. Θέλουν επίσης να γίνει η παστερίωσή του με εξοπλισμό θερμικής επεξεργασίας του εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο αν η κατανάλωση γάλακτος με ενεργό ιό Η5Ν1 μπορεί να αρρωστήσει τους ανθρώπους. Έχει όμως βρεθεί ότι αρρωσταίνει γάτες και τρωκτικά.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-15 13:01:12

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button