Οικονομία

Η παγίδα του μηχανισμού διακύμανσης στα τιμολόγια του ρεύματος

Στην αγορά πλέον υπάρχει πληθώρα τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για να διαλέξει κανείς, όμως δεν είναι όλα το ίδιο και συχνά υπάρχουν κρυφές παγίδες.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία, η πιο συνηθισμένη πρακτική που κάνουν αρκετοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος είναι να εμφανίζουν με μεγάλα γράμματα τη βασική τιμή χρέωσης, ενώ στο προϊόν υπάρχει μηχανισμός αναπροσαρμογής, ο οποίος στην πράξη πάντα ενεργοποιείται.

Έτσι, ο μη ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά νομίζοντας ότι θα πληρώνει μια τιμή κοντά στα 8-9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τελικά θα του έρθουν λογαριασμοί με πραγματική χρέωση έως και 10 λεπτά παραπάνω.

Για το λόγο αυτό πρέπει να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα και πράγματι, στα συγκεκριμένα προϊόντα διευκρινίζεται χαμηλότερα η ύπαρξη του μηχανισμού διακύμανσης.

Μια ακόμη παγίδα είναι το να προσφέρει ένας πάροχος μια χαμηλή τιμή για καταναλώσεις έως κάποιες κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 100 KWh), ενώ αν ξεπεραστούν, τότε αρχίζει να «χτυπάει» πολύ ακριβότερη τιμή για το υπόλοιπο της κατανάλωσης.

Σε γενικές γραμμές, ο τρόπος που αναγράφονται οι όροι των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και το πως διαφημίζονται έχει γίνει πλέον προβληματικός. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε ένα περιβάλλον όπου ούτως η άλλως ο καταναλωτής δυσκολεύεται να βγάλει άκρη με τους όρους και τις εξισώσεις του κάθε προϊόντος αναλόγως του χρώματος και της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) έχει δώσει οδηγίες ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές, όμως στην πράξη οι πρακτικές τους δοκιμάζουν διαρκώς τα όρια και ενίοτε μπορεί να παραβιάζουν το πνεύμα των κανονισμών, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου.

Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με τις γενικότερες τιμές που έχουν σταθεροποιηθεί φέτος μεσοσταθμικά σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πριν την κρίση, εκτιμάται ότι έχουν οδηγήσει το ΥΠΕΝ σε σκέψεις για νέα αλλαγή της αγοράς με έμφαση στα σταθερά τιμολόγια.

Το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να απομακρυνθεί το άγχος του καταναλωτή να κοιτάει μήνα με το μήνα τις τιμές και να υπάρξει μια σταθερότητα και ορατότητα στις επιλογές του. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ως τα τέλη του έτους.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 06:32:00

Back to top button