Κόσμος

Η Νέα Υόρκη κηρύσσει πόλεμο εναντίον των αρουραίων

«Σιχαίνομαι τους αρουραίους», διακήρυξε μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο σε μια προβλήτα του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης ο δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς. Το περιστατικό συνέβη την ώρα που η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει σειρά πολιτικών κρίσεων.

Τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες με στόχο συνεργάτες του βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αστυνομικός του επίτροπος δήλωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα και ο νομικός του σύμβουλος παραιτήθηκε απότομα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι συνοδοιπόροι του από το κόμμα των Δημοκρατικών στο δημοτικό συμβούλιο και στην πολιτειακή συνέλευση της πόλης τον καλούν να παραιτηθεί.

Αλλά, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, όταν ο δήμαρχος μιλά για αρουραίους, δεν εννοεί συνεργάτες του που τον πρόδωσαν. Σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, ακόμα και εν μέσω της πολιτικής καταιγίδας την οποία αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό, ο Ανταμς παραμένει παθιασμένα αφοσιωμένος στον πόλεμο εναντίον των τρωκτικών.

«Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος στην Ιστορία που να έχει δηλώσει πόσο σιχαίνεται τους αρουραίους όσο εγώ», διατράνωσε περήφανα ο δήμαρχος μπροστά σε δεκάδες άνδρες και γυναίκες από όλη τη Βόρεια Αμερική που συμμερίζονται την άποψή του. Με αυτή τη φράση, ο Ανταμς κήρυξε τη έναρξη της πρώτης «Εθνικής Συνδιάσκεψης Κορυφής για την καταπολέμηση των Αρουραίων».

Το λογότυπο του συνεδρίου –ένας αρουραίος στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης– θύμιζε ελαφρώς τους τίτλους αρχής της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Sex & the City». Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε ομιλίες από τους κορυφαίους ειδικούς στον κλάδο αντιμετώπισης των τρωκτικών.

Επιστήμονες κλήθηκαν από τα εργαστήριά τους, ενώ δημοτικοί ηγέτες και πάσης φύσεως εμπειρογνώμονες στον έλεγχο παρασίτων και στην αντιμετώπιση τρωκτικών άφησαν τις θέσεις τους στις δημόσιες διοικήσεις, τα τμήματα δημοσίων πάρκων και τους ζωολογικούς κήπους τους, για να πετάξουν στη Νέα Υόρκη για τη συνδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Ανταμς, αμέτρητοι δήμαρχοι έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους αρουραίους, αλλά «μόνο εγώ τον έχω καταστήσει προτεραιότητά μου από την εποχή που ήμουν πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου στο Μπρούκλιν». Οντως, το φθινόπωρο του 2019, ο Ανταμς προκάλεσε σάλο καλώντας τους δημοσιογράφους να εξετάσουν τα πτώματα αρουραίων που είχε σκοτώσει χρησιμοποιώντας μια νέα ποντικοπαγίδα που ήθελε να εισάγει στο Μπρούκλιν.

Ο δήμαρχος έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στη διάρκεια του πολέμου του εναντίον των τρωκτικών. Τον περασμένο Μάιο έλαβε για πέμπτη φορά μέσα στην τελευταία διετία πρόστιμο από έναν επιθεωρητή υγείας που βρήκε αρουραίους σε ένα ακίνητό του προς ενοικίαση στο Μπρούκλιν. Παρ’ όλα αυτά, στη δημόσια σφαίρα, ηγείται της καμπάνιας εναντίον του κοινού καφέ αρουραίου –γνωστού και ως «νορβηγικού»– τον οποίο χαρακτηρίζει τον «πιο διαβόητο» εχθρό του.

Οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πίσω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές –όπως η Βαρκελώνη– που διαθέτουν κάδους σκουπιδιών που απωθούν τα τρωκτικά. Τώρα, όπως αναφέρουν οι Times, και η Νέα Υόρκη εισάγει νέους κάδους για να σταματήσει τη συσσώρευση σκουπιδιών σε πλαστικές σακούλες στα πεζοδρόμια της πόλης, που ροκανίζονται εύκολα από τους αρουραίους των υπονόμων.

Στο συνέδριο κλήθηκε πλήθος ειδικών στα τρωκτικά από όλο τον πλανήτη για να συζητήσουν μεθόδους εξόντωσης των αρουραίων. Η Εθνική Συνδιάσκεψη διοργανώθηκε σε μια σκεπαστή προβλήτα που εν μέρει έχει ενοικιασθεί από την Google, η οποία είχε διοργανώσει εκεί μια εκδήλωση νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των αρουραίων μαζεύτηκαν σε ένα δημόσιο σαλόνι στην άκρη της προβλήτας, τσιμπολογώντας κρουασάν.

Οι Times αναφέρουν ότι στον χώρο υπήρχαν περισσότεροι γενειοφόροι άνδρες, παρά γυναίκες. Ανάμεσά στις τελευταίες ήταν και η επονομαζόμενη «τσάρινα των αρουραίων», Καθλίν Κοράντι, η οποία πρότεινε στον δήμαρχο τη διοργάνωση του συνεδρίου από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε καθήκοντα στο δήμο της Νέας Υόρκης.

Ο Ανταμς πήρε πρώτος τον λόγο και μίλησε με πάθος. Είπε ότι είχε θητεύσει 20 χρόνια ως αστυνομικός και είχε αντιμετωπίσει εγκλήματα που κάνουν τους Νεοϋορκέζους να φοβούνται να βγουν έξω τη νύχτα, αλλά οι αρουραίοι τους κάνουν να φοβούνται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Μητέρες τού είχαν δείξει «φωτογραφίες με αρουραίους που έμπαιναν στις κούνιες των μωρών τους ακουμπώντας ακόμη και το πρόσωπό τους», είπε.

Οι Times αναφέρουν ότι μετά τον δήμαρχο μίλησε ο επίτροπος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της πόλης, Ασουίν Βασάν. «Δεν μπορώ να πω ότι αυτό ήταν το όνειρό μου όταν πήγα στην ιατρική σχολή – να σκέφτομαι τους αρουραίους– αλλά είμαι υποχρεωμένος να τους αντιμετωπίσω», είπε. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου συνεδρίου ήταν κλειστό για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπήρξαν διαλέξεις από επιστήμονες και δημοτικούς ηγέτες, ενώ ακολούθησαν «εργαστηριακές» συζητήσεις  με επίκεντρο τους υπονόμους, τα σοκάκια, τα εργοτάξια και άλλα καταφύγια των αρουραίων. Ο Ανταμς ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και χαρακτήρισε «τον Μίκι και τη συμμορία του» ως «νούμερο ένα δημόσιο εχθρό για την πόλη».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 14:45:59

Back to top button