Κόσμος

Η μηχανορραφίες του Μπολορέ για μια μεγάλη κυβερνώσα (Ακρο)δεξιά α λα… ιταλικά

Ο γαλλικός Τύπος ανασυνθέτει το παρασκήνιο της ανίερης συμμαχίας μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη από τον Ερίκ Σιοτί, τον πρόεδρο του κεντροδεξιού κόμματος Les Republicaines, ο οποίος παρότι καθαιρέθηκε από τη θέση του, αρνείται να την εγκαταλείψει, προσφεύγοντας, μάλιστα, στη Δικαιοσύνη.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως κρίσιμη, αν όχι χαοτική, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde πίσω από αυτή τη στάση στους κόλπους της νεογκολικής Κεντροδεξιάς βρίσκεται ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βενσάν Μπολορέ. Η έγκριτη γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει πως ο Σιοτί το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας, δηλαδή της επομένης των ευρωεκλογών, πριν ανάψει το φιτίλι που τίναξε στον αέρα το κεντροδεξιό κόμμα, μετέβη στο νούμερο 51 του boulevard de Montmorency, στο πανάκριβο και απρόσιτο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, για να συναντηθεί με τον Μπολορέ. 

Oπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο Μπολορέ υποστήριζε εδώ και καιρό την ιδέα της «ένωσης» όλων των δυνάμεων της Δεξιάς, κατά το πρότυπο, ας πούμε, της ένωσης των δεξιών δυνάμεων στην Ιταλία, όπου τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι συμμάχησαν με την επίσης ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το κεντροδεξιό Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Ο Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετάνη (όπως και οι Λεπέν), είναι ιδιοκτήτης πολλών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Paris Match, η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, το ραδιόφωνο Europe 1 και το τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS TV, το οποίο αποτέλεσε εφαλτήριο του Ερίκ Ζεμούρ, του ετέρου εκπροσώπου, μετά τη Λεπέν, της γαλλικής Ακροδεξιάς, ιδρυτή του κόμματος Reconquête. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερικ Σιοτί επιδίωξε να συναντηθεί με τον Μπολορέ για να συντάξουν μαζί την ανακοίνωση με την οποία την επόμενη μέρα ο πρόεδρος των Republicaines επρόκειτο να σπάσει ένα από τα ισχυρότερα μεταπολεμικά ταμπού της Γαλλίας, ανακοινώνοντας τη συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό. Μάλιστα φαίνεται πως ο Σιοτί έκανε ό,τι έκανε δίχως να ενημερώσει το κόμμα του, γεγονός που εξηγεί το χάος που ακολούθησε.  

Ο Σιοτί και ο Μπολορέ γνωρίζονται εδώ και χρόνια, ενώ το 2021, ο πρώτος, επικαλούμενος τον δεύτερο, είχε δηλώσει: «Ανησυχούμε αμφότεροι για τη διατήρηση της γαλλικής ταυτότητας». Οι δυο άνδρες συνηθίζουν να κάνουν και διακοπές μαζί στην Κυανή Ακτή, συγκεκριμένα στο Σαν Τροπέ, σε ένα από τα σπίτια του Μπολορέ. Η στροφή του Ερίκ Σιοτί προς την Ακροδεξιά είχε παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά όσον αφορά ευαίσθητα ζητήματα όπως η μετανάστευση, με τον γάλλο πολιτικό να ασπάζεται την αντιμεταναστευτική και αντι-ισλαμική θεωρία της αποκαλούμενης «μεγάλης αντικαταστάτης». 

Οσον αφορά τη Λεπέν, έχει χαρακτηριστεί ακόμη και «αριστερή» για τα γούστα του Βενσάν Μπολορέ, ωστόσο, όπως αναφέρει η Le Monde, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ΜΜΕ αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον θρίαμβο της ακροδεξιάς πολιτικού και του κόμματός της, συνυπολογίζοντας πως ο πιο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ δεν τα πήγε καλά στις εκλογές. 

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της απώλειας ψήφων των Republicaines, ο Βενσάν Μπολορέ έκρινε πιθανή μια διάσπαση του κεντροδεξιού κόμματος και την προσχώρηση τουλάχιστον μέρους των οπαδών του στην Ακροδεξιά, εξ ου και η μυστική συνάντησή του με τον Ερίκ Σιοτί την επομένη των εκλογών.  

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Monde, στην παρούσα φάση ο Βενσάν Μπολορέ θεωρεί πως «εναπόκειται πλέον στον Εθνικό Συναγερμό να ηγηθεί του αγώνα κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ, της επιστροφής στην τάξη και την ασφάλεια. Ως επιχειρηματίας, όμως, θα προτιμούσε να δει υπουργούς από τη Δεξιά να αναλαμβάνουν την οικονομία. Τελικά, το πολιτικό του ιδεώδες θα ήταν μια γαλλική εκδοχή της κυβέρνησης της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι: αντιμεταναστευτική και αντιδραστική, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπερπροστατευτική». 

Η Le Parisien, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μυστικές συναντήσεις του Ερικ Σιοτί με ηγετικά στελέχη της Ακροδεξιάς, ήδη από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν περί διάλυσης της εθνοσυνέλευσης και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. 

Ο αποστάτης πρόεδρος των Republicaines φέρεται επίσης να επικοινώνησε τηλεφωνικώς, μετά τα μεσάνυχτα, με τον Αλεξάντρ Λουμπέ, τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας το Ζορντάν Μπαρντελά, του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού και επίδοξου πλέον πρωθυπουργού της Γαλλίας. Και το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν συναντηθεί με τον Βενσάν Μπολορέ, ο Ερίκ Σιοτί γευμάτισε με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 10:47:50

Back to top button