Κόσμος

Η μεγαλύτερη μαζική εκκένωση πόλεων, ουρές 50 χλμ. στους δρόμους της Φλόριντα λίγο πριν την επέλαση του τυφώνα Μίλτον

Οι ώρες κυλούν αντίστροφα για τους κατοίκους της Φλόριντα των ΗΠΑ, με τον τυφώνα Μίλτον να βρίσκεται προ των πυλών – με τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί τους κατοίκους που ζουν στην πορεία της καταιγίδας να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Πολιτεία εδώ και πάνω από έναν αιώνα».

Οι κάτοικοι της Φλόριντα σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης – ή απλώς να φύγουν – καθώς ο τυφώνας Μίλτον τρέχει προς τον πυκνοκατοικημένο κόλπο της Τάμπα.

Ο τυφώνας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τάμπα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ο Μίλτον αναμένεται να χτυπήσει με πλήρη ισχύ το βράδυ της Τετάρτης (09.10.2024), λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η πολιτεία επλήγη από τον καταστροφικό τυφώνα Helene.

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με σφοδρούς ανέμους που φτάνουν τα 270 χλμ/ώρα (165 μίλια/ώρα), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Τυφώνας «τέρας»

Ανάμεσα στις δραματικές εκκλήσεις –προειδοποιήσεις στους ανθρώπους στη Φλόριντα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ζήτημα ζωής και θανάτου», τη στιγμή που στην Πολιτεία λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη εκκένωση πόλεων, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους για να σωθούν.

Οι εικόνες μάλιστα από τους οδικούς άξονες είναι ενδεικτικές της έκτακτης κατάστασης, καθώς από το μποτιλιάρισμα σχηματίζονται ουρές 50 χιλιομέτρων.

Χθες, η δήμαρχος της Τάμπα Μπέι, μιας πόλης που βρίσκεται στο στόχαστρο του τυφώνα, απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Φλόριντα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εκκλήσεις για εκκένωση ενόψει της τερατώδους καταιγίδας.

«Αν επιλέξετε να μείνετε … θα πεθάνετε», δήλωσε ευθέως η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ στο CNN μιλώντας για τους κινδύνους του Μίλτον.

«Η κατηγορία 5… αυτό είναι σαν ένας γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος που έρχεται κατά πάνω σου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Bradenton της ακτής του Κόλπου, στο BBC από το ξενοδοχείο στο οποίο έχει μεταφερθεί στο Kissimmee.

«Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί», δήλωσε ο Τζέραλντ Λέμους. «Αυτή θα είναι μια καταιγίδα που θα αλλάξει τη ζωή, ανεξάρτητα από το πού θα χτυπήσει».

Ο Lemus, ο οποίος έχει ζήσει στο Bradenton όλη του τη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει φύγει ποτέ για οποιαδήποτε προηγούμενη καταιγίδα. Αποφάσισε όμως ότι πρέπει να το κάνει για την ασφάλεια της οκτάχρονης κόρης του.

«Απλώς την κοίταξα και δεν μπορούσα να την τραυματίσω σε κάτι τέτοιο», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης. «Είναι ένα ρίσκο που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε».

Η ML Ferguson αγωνίζεται να ανοικοδομήσει το σπίτι της στην  Φλόριντα, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο μήνα από τον Έλεν, έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας τέσσερα όταν χτύπησε.

Ο κυβερνήτης Ron DeSantis δήλωσε την Τρίτη ότι η Φλόριντα είχε ετοιμάσει δεκάδες καταφύγια εκτός των ζωνών εκκένωσης για να βοηθήσει να στεγάσει τους κατοίκους που έμειναν αποκλεισμένοι μετά την καταιγίδα «τέρας».

Μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων σχηματίστηκαν στη νότια Φλόριντα, καθώς ορισμένα πρατήρια άρχισαν να ξεμένουν από καύσιμα.

Η Τσίννα Πέρκινς δήλωσε στο BBC ότι παραμένει στην Τάμπα, όπου ζει σε ένα νεόδμητο σπίτι εκτός των ζωνών υποχρεωτικής εκκένωσης.

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πραγματικά πόσος σχεδιασμός πρέπει να γίνει για μια τέτοια απόφαση», είπε.

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο Η μεγαλύτερη μαζική εκκένωση πόλεων, ουρές 50 χλμ. στους δρόμους της Φλόριντα λίγο πριν την επέλαση του τυφώνα Μίλτον δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 06:50:26

Back to top button