Κόσμος

Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα – Λεπτό προς λεπτό

Η εβδομάδα ξεκίνησε χειρότερα από ότι είχε κλείσει όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση με νεκρούς και τραυματίες, η Γάζα θρηνεί και άλλους νεκρούς και οι σειρήνες χτυπούν αδιάκοπα στο βόρειο Ισραήλ. 

 

Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα 

«Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη”, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ αναμένεται να επαναλάβει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος «με δραματικές συνέπειες για όλους μας», είπε ο Ζ. Μπορέλ. Παράλληλα, η ΕΕ θα επαναλάβει την υποστήριξή της για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ.

Σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο (UNIFIL), o Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι «έπειτα από ώρες συζήτησης καταφέραμε τελικά χθες βράδυ να συμφωνήσουμε σε μια κοινή δήλωση των 27». «Πολλοί στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί, γι’ αυτό θα εκτιμούσα αν τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό πιο γρήγορα», σχολίασε ο Μπορέλ, καθώς στη UNIFIL συμμετέχουν 16 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη δήλωσή της η ΕΕ «καταδικάζει τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ», τονίζοντας ότι τέτοιες επιθέσεις «συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Για τη Γάζα θα επαναλάβουν την έκκλησή τους για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του πολέμου», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «η πείνα» χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο, ενώ παράλληλα οι «εξαντλημένοι» άμαχοι καλούνται να μετακινηθούν από το βορρά στο νότο και ξανά από το νότο στο βορρά. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ο Ζ. Μορέλ ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι για κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων και κατά δύο υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνουν στοχευμένες κυρώσεις κατά 14 Ιρανών ατόμων και οντοτήτων. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή και μεταφορά πυραύλων και άτομα που εμπλέκονται στη διάδοση όπλων στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν για πρώτη φορά μετά το Brexit, μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Βρετανό ομόλογό τους, Ντέιβιντ Λάμυ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και θα είναι μια ευκαιρία για να εξεταστούν οι τομείς στους οποίους η ΕΕ και η Μ. Βρετανία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Τέλος, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να συζητήσει για τις εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία, για την ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας , για την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής και το Σουδάν και για τη Βενεζουέλα.

To άρθρο Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα – Λεπτό προς λεπτό δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 11:58:28

Back to top button