Πολιτική

Η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ έριξε «πόρτα» στον Κασσελάκη και αυτός ψάχνει να μπει από το «παράθυρο» του Συνεδρίου

Ο Στέφανος Κασσελάκης τέθηκε νοκ άουτ από υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που στιγματίστηκε από εντάσεις εντός κι εκτός αίθουσας, αλλά και επεισόδια από τις αντιδράσεις των «Kasselistas» που προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση της αστυνομίας.

Λίγο μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του και μάλιστα με 140 ψήφους στους 152 (απείχε η ομάδα των 12 του Πολάκη) σε μια απόφαση που πέρα από την αναφορά στο όνομά του, προσδιορίζει παράλληλα ως αιτία αποκλεισμού τις συγκεκριμένες συμπεριφορές του έκπτωτου προέδρου, ο ίδιος προχώρησε σε ανάρτηση που υποδηλώνει ότι θα παλέψει για να την ανατρέψει και μετά… βγήκε για ποτό.

«Η φωνή μας είναι το συνέδριο» ανέφερε, ενώ δίπλα στην φωτογραφία του υπάρχει το μήνυμα «Είμαι εδώ».

Meeting σε μπαράκι με Τζάκρη – Καπνισάκη

Με αυτή του την δήλωση δείχνει πως θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Νοεμβρίου, ενώ λίγο αργότερα ο Κασσελάκης εθεάθη σε κέντρο διασκέδασης στο Νέο Ψυχικό μαζί με στενούς του συνεργάτες, μεταξύ αυτών ο Μανώλης Καπνισάκης, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη, να συζητούν τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις τους σε μια πρώτη συνάντηση δια ζώσης μετά την ΚΕ.

«Κορυφώθηκε το πραξικόπημα» λένε από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, παραπέμπουν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Νοεμβρίου και, όπως τονίζουν, «εκεί θα δοθεί η μάχη».

Εξάλλου, νωρίτερα από το περιβάλλον Κασσελάκη ανέφεραν πως από αύριο κιόλας, θα ξεκινήσει περιοδείες στην επικράτεια προκειμένου να συναντήσει από κοντά τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Πού στέκεται η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Η ακριβής μορφή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως, στέκεται στις συγκεκριμένες συμπεριφορές του έκπτωτου προέδρου που τους τελευταίους μήνες βάλει κατά των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας τις αποφάσεις του. Μεταξύ αυτών και την απόφαση της Κ.Ε της 8ης Σεπτεμβρίου η οποία τον καθαίρεσε από το αξίωμα του προέδρου. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πάει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Από την πλευρά τους, οι «87» υποστηρίζουν πως με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από αύριο οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απομένουν τέσσερις: ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ουσιαστικά, η σημερινή απόφαση της ΚΕ σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα βρίσκεται το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη και πλέον το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο -για την ώρα- είναι εάν το συνέδριο θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

Όσον αφορά στην πρόταση για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις Πολάκη – Φάμελλου

Λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης είχε κάνει ανάρτηση παίρνοντας θέση σχετικά με τις εξελίξεις που εν τέλει οδήγησαν στον αποκλεισμό Κασσελάκη από την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Το βράδυ η ομάδα του εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εξηγούσε γιατί απείχε από τις ψηφοφορίες: «Στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος, είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ’ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων. Εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ: «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσαμε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης με ένα σχόλιό του, έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα από την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου».

Οργή από «Kasselistas» έξω από τη συνεδρίαση

Λίγο μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, οι οπαδοί που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες.

Η απόφαση έχει πολιτική καταδίκη συμπεριφορών με ονομαστική αναφορά στον πρώην πρόεδρο.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με υποψηφιότητα για προεδρία», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά στις συμπεριφορές Κασσελάκη και την οποία υπερψήφισαν 140 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επεισοδιακό και το ξεκίνημα

Πέρα όμως από τα επεισόδια που ακολούθησαν από kasselistas μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η διαδικασία. Ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν εξασφαλίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση (περίπου 2,5 ώρες) η απαρτία που απαιτείτο για να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο… ελιγμός Κασσελάκη να αποσύρει χθες λίγο πριν τη συνεδρίαση το επίμαχο εξώδικο στην ΚΕ και την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτούργησε «πυροσβεστικά» με αποτέλεσμα, οι «87» να θέσουν σήμερα θέμα τόσο για μη σεβασμό από την πλευρά του πρώην προέδρου των αποφάσεων του κόμματος, όσο και για το γεγονός ότι εξακολουθεί να αυτοχαρακτηρίζεται «πρόεδρος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά Κασσελάκη αποφάσισε να απέχει και τα στελέχη τους δεν παραλάμβαναν τις κάρτες τους ώστε να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 23:00:01

Back to top button