Ελλάδα

Η κακοκαιρία χτύπησε τη Θεσσαλία: «Ποτάμια» οι δρόμοι σε Καρδίτσα και Νότιο Πήλιο – Σε ποιες περιοχές χιόνισε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία από το πρωί του Σαββάτου (20.2.24), ενώ πλημμύρισαν δρόμοι στην Καρδίτσα και το Πήλιο. Σημειώθηκαν ακόμα και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές στη Φθιώτιδα, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι.

Στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λάρισα ώστε αν χρειαστεί να επέμβουν. Στο Καστρί του δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό κοινότητα, εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε άλλα 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την αστυνομία.

Tα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με σφοδρότητα και το Νότιο Πήλιο πλημμυρίζοντας δρόμους στη Ζαγορά και στις Μηλιές.

Απεγκλωβίστηκε οικογένεια Ισραηλινών στο Πήλιο

Αίσιο τέλος είχε μετά τις 22:45 το βράδυ της Παρασκευής η περιπέτεια μίας οικογένειας Ισραηλινών που εγκλωβίστηκε σε κατάλυμα στην περιοχή Λιμνιώνας στο Πήλιο.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr., πρόκειται για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το οποίο βρισκόταν σε διακοπές στην περιοχή. Οι δύο γονείς κάλεσαν σε βοήθεια, καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να «φουσκώσει» παρακείμενος χείμαρρος.

Στο σημείο έσπευσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου Νίκος Καμπούρης, ενώ με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Μαγνησίας Βαγγέλη Λιακόπουλο στήθηκε «επιχείρηση» για την ασφαλή απομάκρυνση του ζευγαριού των Ισραηλινών και των τριών παιδιών τους.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η οικογένεια μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Χωρίς προβλήματα η Μαγνησία

Δεν προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Μαγνησία όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας στο magnesianews.gr.

Όπως είπε, έριξε 95 χιλιοστά σε 8 ώρες στη Μαγνησία, ενώ στον Daniel είχε ρίξει 156.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είχε γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία, με επιμελείς καθαρισμούς των χειμάρρων, κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε σωτήριο.

«Φροντίσαμε έτσι ώστε να καθαριστούν τα ποτάμια και οι χείμαρροι από τα φερτά υλικά και η καλή δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο», σχολίασε.

Στην πόλη του Βόλου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που αποκαταστάθηκαν σύντομα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ο κρατικός μηχανισμός που ήταν επί ποδός την νύχτα θα ερευνήσει αν υπάρχουν κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο και κυρίως στο Πήλιο που δέχθηκε πολλά χιλιοστά βροχής.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε όμως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Πού χιόνισε

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές στην Ήπειρο, την Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

 

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σφοδρή κακοκαιρία και τoυλάχιστον ως το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι έντονα με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, σε κάποιες περιοχές εστάλη μήνυμα από το 112, ενώ στα ορεινά αν και βρισκόμαστε μετά τα μέσα του Απριλίου έπεσαν χιόνια.

Σήμερα αναμένονται καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο ενώ οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 19-04-2024/1230 επικαιροποιήθηκε τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα Σάββατο (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)

Σποράδες

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Η αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Σάββατο τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Εύβοια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη δυτική χώρα βελτιωμένος καιρός.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική χώρα και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδική βελτίωση. Από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα στο νομό Φθιώτιδας θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά στα θαλάσσια παραθαλάσσια έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς αρχικά με την ιδια ένταση και με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξάσθένηση. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

To άρθρο Η κακοκαιρία χτύπησε τη Θεσσαλία: «Ποτάμια» οι δρόμοι σε Καρδίτσα και Νότιο Πήλιο – Σε ποιες περιοχές χιόνισε δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-20 09:02:41

Back to top button