Κόσμος

Η Κίνα παίρνει τα διαβατήρια των δασκάλων

Σε μια προσπάθεια ακόμα πιο ασφυκτικού ελέγχου της κινεζικής κοινωνίας, οι Αρχές της ζητούν από τους δασκάλους και άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να παραδώσουν τα διαβατήριά τους. Η διαδικασία συλλογής των διαβατηρίων, που εντάσσεται στην πολιτική για τη «διαχείριση προσωπικών ταξιδιών στο εξωτερικό», επιτρέπει στους τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να ελέγχουν ποιος μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό, πόσο συχνά και πού.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κρατικής ανάμειξης στην καθημερινή ζωή των πολιτών και της αύξησης των μέτρων καταπολέμησης της κρατικής διαφθοράς, γράφουν οι Financial Times. Ο ισχυρός μηχανισμός κρατικής ασφάλειας της Κίνας έχει επίσης εντείνει την εκστρατεία του κατά της ξένης κατασκοπείας.

Συνεντεύξεις με περισσότερους από 12 κινέζους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και ανακοινώσεις από εκπαιδευτικά γραφεία σε αρκετές πόλεις αποκαλύπτουν ότι οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια έχουν επεκταθεί σημαντικά από πέρυσι και πλέον συμπεριλαμβάνουν υπαλλήλους σχολείων, πανεπιστημίων και τοπικών κυβερνήσεων.

«Σε όλους τους δασκάλους και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, μας ανακοινώθηκε ότι πρέπει να παραδώσουμε τα διαβατήριά μας» δήλωσε ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου σε μια μεγάλη πόλη στη δυτική επαρχία Σετσουάν. «Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε αίτηση στο γραφείο εκπαίδευσης της πόλης – και δεν νομίζω πως θα εγκριθεί» συμπλήρωσε ο δάσκαλος, ζητώντας από τους FT να μην κατονομαστούν ούτε ίδιος ούτε η πόλη του.

Δάσκαλοι στο Γιτσάνγκ, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, και σε μια άλλη πόλη στη γειτονική επαρχία Ανχούι, είπαν στους FT ότι τους έχει επίσης ζητηθεί να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Φέτος το καλοκαίρι, τις εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Τζιανγκσού και Χενάν παραπονέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

«Είμαι δάσκαλος Αγγλικών, το όνειρο της ζωής μου είναι να επισκεφτώ μια αγγλόφωνη χώρα, αλλά νιώθω ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu ένας δάσκαλος από τη Χενάν.

Η συλλογή διαβατηρίων φαίνεται να βασίζεται σε εθνικούς κανονισμούς του 2003, που καθιέρωσαν ένα σύστημα περιορισμού των ταξιδιών για κυβερνητικά στελέχη, όπως μεσαίου και υψηλού επιπέδου αξιωματούχους, και επέτρεψαν στις τοπικές αρχές να ορίζουν τους κανόνες για όλα τα διεθνή ταξίδια όλων των κρατικών υπαλλήλων.

Οι κάτοικοι περιοχών όπως το Θιβέτ έχουν χάσει το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν εδώ και μια δεκαετία. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ορισμένες περιοχές της Κίνας εφάρμοσαν κανόνες «διαχείρισης προσωπικών ταξιδιών στο εξωτερικό» στους τοπικούς δασκάλους. Πέρυσι, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της πανδημίας, περισσότερα εκπαιδευτικά γραφεία άρχισαν να εισάγουν περιορισμούς στα ταξίδια των εκπαιδευτικών – και τους ενίσχυσαν αυτό το καλοκαίρι.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει δώσει από καιρό προτεραιότητα στην ενστάλαξη κομματικής πίστης στους μαθητές και έχει καταστήσει την πολιτική εκπαίδευση των δασκάλων κεντρική σε αυτές τις προσπάθειες. Μια ομάδα δασκάλων στην ανατολική πόλη Γουεντζού επρόκειτο να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Πριν από το ταξίδι, τους έγινε κατήχηση με αυστηρές οδηγίες από τις τοπικές αρχές. Αυτό δείχνει την ανησυχία τους για τις ιδέες με τις οποίες θα έρχονταν σε επαφή σε άλλες χώρες.

Οι εκπαιδευτικοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό δεν πρέπει να έχουν επαφές με το απαγορευμένο στην Κίνα κίνημα Φάλουν Γκονγκ ή άλλες «εχθρικές ξένες δυνάμεις», σύμφωνα με οδηγίες που δημοσιεύθηκαν από το εκπαιδευτικό γραφείο της περιφέρειας Οουχάι του Γουεντζού τον Μάρτιο.

Η περιφέρεια ζήτησε από όλους τους δασκάλους της δημόσιας προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και ανέφερε ότι τα ονόματά τους θα καταχωριστούν στη μονάδα ελέγχου του γραφείου δημόσιας ασφάλειας.

Για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι δάσκαλοι πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις στα σχολεία τους και γενικώς θα περιορίζονται σε ένα μόνο ταξίδι μικρότερο των 20 ημερών κάθε χρόνο, ανέφερε η ανακοίνωση της περιφέρειας.

Οι δάσκαλοι που θα αρνούνται να παραδώσουν τα διαβατήριά τους ή θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς άδεια θα υπόκεινται σε «κυρώσεις και πολιτική εκπαίδευση» ή θα παραπέμπονται στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς της Κίνας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσής τους, ανέφερε η ανακοίνωση. Οι παραβάτες θα αποκλείονται επίσης από τα ταξίδια στο εξωτερικό για δύο έως πέντε χρόνια.

Οι περιορισμοί φαίνεται να συνδέονται επίσης με την εκστρατεία για την εξάλειψη της ξένης κατασκοπείας.

Μια ταμίας σε κρατική τράπεζα στο Νανκίνγκ είπε ότι της ζήτησαν να παραδώσει το διαβατήριό της όταν προσελήφθη, πέρυσι. Αφού παραιτήθηκε τον Μάρτιο, έπρεπε να περιμένει έξι μήνες προτού το πάρει πίσω.

Στην κεντρική επαρχία Χουνάν, ένας μεσαίος αξιωματούχος στο επενδυτικό ταμείο της τοπικής κυβέρνησης είπε στους FT ότι έλαβε έγκριση από εννέα διαφορετικά τμήματα για διακοπές στο εξωτερικό, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να πάρει το διαβατήριό του. «Κανείς δεν θα μου έλεγε τι ακριβώς χρειαζόταν για να πάρω πίσω το διαβατήριό μου» συμπλήρωσε.

Οι περιορισμοί πλήττουν και τους συνταξιούχους. Ενας 76χρονος άνδρας που συνταξιοδοτήθηκε από κρατική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών πριν περισσότερα από 10 χρόνια, είπε στους FT ότι ο πρώην εργοδότης του (το κράτος δηλαδή) τού πήρε το διαβατήριο φέτος για «λόγους ασφαλείας» και του απαγόρευσε να επισκεφθεί την οικογένειά του στο εξωτερικό.

«Δεν έχω πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και είμαι πατριώτης» είπε. «Δεν έχουν κανένα λόγο να με εμποδίσουν να επισκεφθώ τον εγγονό μου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στους FT ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης και παρέπεμψε στις αρμόδιες αρχές. Τα τοπικά γραφεία εκπαίδευσης στις επαρχίες της Κίνας όπου έγιναν οι καταγγελίες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 19:33:13

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button