Κόσμος

Η Κίνα ετοιμάζεται να κλείσει το TikTok στις ΗΠΑ

Το TikTok σχεδιάζει να κλείσει την Κυριακή την εφαρμογή του για τους χρήστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ, καθώς τότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι ομοσπονδιακές αρχές στην εφαρμογή.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας, με εσωτερικό της υπόμνημα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους αμερικανούς εργαζομένους της, τονίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους.

Αν το TikTok κλείσει για όλους τους αμερικανούς χρήστες, οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.

Η ομοσπονδιακή απαγόρευση, που τίθεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου, προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή του TikTok από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple ή της Google.


Ωστόσο, οι υπάρχοντες χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, αν και οι υπηρεσίες που τους παρέχονται αναμένεται να περιορίζονται σταδιακά και τελικά να σταματήσουν, καθώς οι άλλες εταιρείες θα απαγορεύεται να υποστηρίζουν το TikTok.

Η εταιρεία έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας να μπλοκάρει την απαγόρευση.


Την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστές φάνηκε να μην επιθυμούν να αναιρέσουν τον νόμο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, παρά την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζήτησε να καθυστερήσουν την απόφασή τους ώστε να μπορέσει εκείνος, μετά την ορκωμοσία του, να δώσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα.

Με βάση τα σχέδια του TikTok, όπως τα περιγράφει το εξειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας ενημερωτικό site «The Information», επικαλούμενο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι χρήστες που θα προσπαθήσουν να ανοίξουν την εφαρμογή από τις 19 Ιανουαρίου θα βλέπουν ένα μήνυμα που θα τους κατευθύνει σε ιστότοπο με πληροφορίες για την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην εφαρμογή.


Το TikTok σχεδιάζει επίσης να δώσει την επιλογή στους χρήστες να κατεβάσουν όλα τα στοιχεία και τις προσωπικές τους πληροφορίες.

Το TikTok και η κινεζική μητρική του εταιρεία ByteDance δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που απαιτεί από τη ByteDance να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ ως τις 19 Ιανουαρίου 2025 ή διαφορετικά να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

To TikTok και η ByteDance επιδιώκουν με την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο τουλάχιστον να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Στο μεταξύ η ηγεσία του TikTok έχει διαβεβαιώσει τους αμερικανούς εργαζόμενούς της ότι θα συνεχίσει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους, ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπλοκάρει τον νόμο, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η εταιρεία έχει 7.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, ενώ οι χρήστες του TikTok στη χώρα αυτή ανέρχονται σε 170 εκατομμύρια.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι η ευημερία σας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και (…) θέλω να επαναλάβω ότι η εργασία σας, ο μισθός σας και οι κοινωνικές σας παροχές ως εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς και τα γραφεία μας θα παραμείνουν ανοικτά, ακόμη κι αν αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 19ης Ιανουαρίου», ανέφερε το εσωτερικό υπόμνημα.

Οργή από τους αμερικανούς χρήστες

«Πάρτε τα δεδομένα μου!». Οργισμένοι από την ενδεχόμενη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ από την Κυριακή, Αμερικανοί χρήστες της εφαρμογής σπεύδουν σε ένα άλλο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Xiaohongshu, λέγοντας ότι δεν ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα.

Καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, οι Αμερικανοί φαίνεται να στρέφονται σε μια άλλη κινεζική εφαρμογή, το Xiaohongshu (που σημαίνει «μικρό κόκκινο βιβλίο» στα μανδαρινικά), που μοιάζει με έναν συνδυασμό του Instagram και Pinterest, ενώ περιέχει και βίντεο όπως το TikTok.

To hashgtag #tiktokrefugee (πρόσφυγας του TikTok) είχε χρησιμοποιηθεί ως χθες, Τρίτη, το βράδυ περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές.

«Προσπαθούν να απαγορεύσουν το TikTok διότι λένε ότι η Κίνα κλέβει δεδομένα. Δεν απαγορεύουν σε καμία αμερικανική εταιρεία να κλέβει τα δεδομένα μας», κατήγγειλε ο χρήστης penguinpepperpia.

Αυτός έχει 264.000 ακόλουθους και δηλώνει ότι επέλεξε να κατεβάσει την εφαρμογή Xiaohongshu, αντί να στραφεί σε αμερικανικές πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, καθώς τις θεωρεί εφαρμογές για «ηλικιωμένους», οι οποίες επίσης «κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πωλούν σε άλλες εταιρείες».

«Γι’ αυτό τον λόγο έχουν εξοργιστεί πολλοί Αμερικανοί τώρα, προτιμάμε να έχει η Κίνα τα δεδομένα μας», τόνισε.

Και άλλοι χρήστες συμμερίζονται αυτή την άποψη.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνησή μας είναι λίγο ρατσιστική, αλλά εσάς, τους Κινέζους, σας αγαπώ. Δεν με νοιάζει αν συγκεντρώνετε τα δεδομένα μου. Πάρτε τα», εξήγησε ο Αντχαμ, νέος χρήσης του Xiaohongshu σε βίντεο που ανήρτησε τη Δευτέρα.

«Ανόητη η απαγόρευση»

Η τάση αυτή δείχνει σε ποιο βαθμό είναι «ανόητη» η απαγόρευση του TikTok, εκτίμησε ο Μίλτον Μίλερ, καθηγητής στο Georgia Tech στις ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο φάκελο με τον οποίο εξηγεί την αντίθεσή του στο μέτρο.

«Είναι καταπληκτικά ειρωνικό ότι η απειλή της απαγόρευσης είχε ένα τόσο αντίθετο αποτέλεσμα τόσο γρήγορα, πριν καν εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

«Είναι σαν η απαγόρευση του TikTok να ώθησε τους χρήστες σε άλλες εφαρμογές που διαχωρίζονται ακόμη λιγότερο από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», παρατήρησε η Ρόμπιν Κάπλαν του πανεπιστημίου Duke.

Για τη Μενγκ Μπίνγκτσαν, καθηγήτρια στο London School of Economics, το φαινόμενο αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής έναντι του κινεζικού τεχνολογικού τομέα, την οποία συνοψίζει η φράση «μικρός κήπος, ψηλός φράκτης».

Η Ουάσινγκτον δηλαδή προσπαθεί να περιορίσει έναν μικρό αριθμό τεχνολογικών εφαρμογών που θεωρούνται ευαίσθητες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

«Ο κήπος δεν σταματά να μεγαλώνει και ο φράκτης είναι διάτρητος», εκτίμησε η Μενγκ. «Ακόμη χειρότερο, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, όσοι ζουν στο εσωτερικό του φράκτη μπορούν να μετακινηθούν στον ψηφιακό χώρο».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-15 11:15:00

Back to top button