Κόσμος

Η Ιταλία στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Boris

Οι ασφοδρές καταιγίδες που πλήττουν εδώ και ημέρες την κεντρική Ευρώπη φτάνουν τώρα στην Ιταλία, που έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για έντονη βροχόπτωση, πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους για μεγάλο μέρος της χώρας.

Hδη, σύμφωνα με το BBC, έχουν αναφερθεί πλημμυρικά φαινόμενα στην κεντρική πόλη Πεσκάρα, ενώ οι προειδοποιήσεις της ιταλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αφορούν σχεδόν όλη τη χώρα, από τις βόρειες ακτές της Εμίλια-Ρομάνια έως τα πολύ νότια.

Η κακοκαιρία Boris που ευθύνεται για τα φαινόμενα αυτά, έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 21 νεκρούς.

Οι αρχές της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας προειδοποιούν επίσης για πλημμύρες τις επόμενες ημέρες.

Στην Πολωνία, οι πλημμύρες εκτόπισαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους  και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, έχει κηρύξει την πόλη του Βρότσλαβ σε κατάσταση φυσικής καταστροφής διάρκειας ενός μήνα.

Ενα μικρό δείγμα του τι προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Nysa Klodzka στην Πολωνία. REUTERS/Kacper Pempel

Μεγάλο είναι το πλήγμα σε περιοχές κατά μήκος των τσεχο-πολωνικών συνόρων. Οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην Τσεχία ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 27 ετών, σύμφωνα με τοπικούς φορείς.

Η πλημμυρισμένη Οστράβα της Τσεχίας, 17 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/David W Cerny

Εν τω μεταξύ, η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στον ποταμό Δούναβη στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με τις Αρχές των δύο χωρών να προσπαθούν με κάθε μέσο να προστατεύσουν μια σειρά από κατοικημένες περιοχές.

Οι αυστριακές αρχές έκλεισαν τμήματα του Δούναβη για τη ναυσιπλοΐα λόγω της αυξημένης στάθμης των υδάτων, η οποία, σύμφωνα με την κροατική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία, θα μπορούσε να παρουσιάσει μια «εξαιρετικά σπάνια» άνοδο.

Στην Ιταλία, η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει για την Τετάρτη κίτρινο συναγερμό για σχεδόν 50 περιοχές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος καταιγίδων, κατολισθήσεων και πλημμυρών.

Οι προβλέψεις αναφέρουν ύψη βροχής που αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις δύο μηνών αλλά μπορεί να πέσουν στην Ιταλία μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα.

Ειδικοί αναφέρουν στο BBC ότι προειδοποιούν εδώ και χρόνια για ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων όπως αυτά που συμβαίνουν καθώς ο πλανήτης (υπερ)θερμαίνεται.

Για κάθε αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα είναι σε θέση να συγκρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες πλημμύρες τα επόμενα χρόνια, αν η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 11:45:57

Back to top button