Κόσμος

Η Ιταλία ποινικοποιεί και την παρένθετη μητρότητα από το εξωτερικό

Μετά από πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες, η ιταλική βουλή ψήφισε τελικά το νόμο που ποινικοποιεί την αναζήτηση παρένθετης μητέρα στο εξωτερικό, με την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι προστατεύει την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι επικριτές του νομοσχεδίου το θεωρούν ως ένα ακόμη μέσο καταστολής κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ και των οικογενειών τους, καθώς καθιστά ουσιαστικά αδύνατο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Η παρένθετη μητρότητα είναι ήδη απαγορευμένη στην Ιταλία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί να διευρύνει την απαγόρευση της, ώστε να «τιμωρήσει» τους Ιταλούς που την αναζητούν σε περιοχές του κόσμου όπου είναι νόμιμη – όπως στην Ασία, και σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την νεοϋορκέζικη εφημερίδα, οι πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία θεωρούν ότι η άρτι ψηφισθείσα νομοθεσία είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί η πρωθυπουργός ώστε να πιστοποιήσει τα ακραία συντηρητικά της διαπιστευτήρια και να προσφύγει στην πολιτική της βάση – η οποία αντιτίθεται στην παρένθετη μητρότητα και την υιοθεσία από γκέι ζευγάρια.

Η χώρα, εντός της οποίας είναι και το ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού, βρίσκεται ήδη στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες, και οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής ισχυρίζονται ότι με περαιτέρω περιορισμούς στις ομοφυλοφιλικές οικογένειες, η Μελόνι υιοθετεί μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή.

Ακόμη και πριν ψηφιστεί, ο νόμος είχε προκαλέσει πανικό τα ομόφυλα ζευγάρια. Πλέον, γράφουν οι New York Times, τα γκέι ζευγάρια νιώθουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού με τον νέο νόμο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα εάν αναζητήσουν παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.

Παρότι ορισμένοι γερουσιαστές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι ο νόμος είναι ομοφοβικός, ή ότι στοχεύει συγκεκριμένα την ομοφυλοφιλική κοινότητα, η Καρολίνα Βάρτσι, η οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο κατά της παρένθετης μητρότητας, έγραψε στο Facebook το καλοκαίρι ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, το κόμμα της εργάζεται «κατά της ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας»… Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Ανάλογες θέσεις με την Βάρτσι έχει εκφράσει και η ίδια η Μελόνι. Οπως γράφουν οι NYT, η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει εκπλήξει πολλούς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ευθυγραμμιζόμενη με το δυτικό κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα σε βασικά ζητήματα, όπως η οικονομία και η υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αλλά πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι εκφράζει διαφορετικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, με στόχο να ικανοποιήσει τη βαθιά συντηρητική κομματική βάση της. Αυτό, όπως επισημαίνουν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η Ιταλία βρισκόταν ήδη πίσω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πριν η Μελόνι αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχία, η Ιταλία παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους των ομοφύλων ζευγαριών. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή της Μελόνι έχει ασκήσει έφεση κατά μιας δικαστικής απόφασης που επιτρέπει στους ενήλικες να αυτοπροσδιορίζονται ως «γονείς» στην ταυτότητα του παιδιού τους – και όχι ως «μητέρα» ή «πατέρας».

Εχει καλέσει επίσης τις τοπικές αρχές της χώρας να εφαρμόσουν σθεναρά μια άλλη δικαστική απόφαση, η οποία απαγόρευσε σε δήμαρχο να εγγράψει τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό, ως τέκνα με δύο πατέρες. Δήμοι που συνήθιζαν να εκδίδουν τέτοια πιστοποιητικά, όπως το Μιλάνο, έχουν ήδη σταματήσει να το κάνουν.

Αλλά η οδηγία έχει ενθαρρύνει αρκετούς ιταλούς εισαγγελείς να αναθεωρήσουν τα πιστοποιητικά γέννησης παιδιών που γεννήθηκαν από λεσβιακά ζευγάρια. Δεκάδες μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική να δουν τα ονόματά τους να αφαιρούνται από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Τόσο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όσο και πολλές φεμινιστικές οργανώσεις αντιτάσσονται στην παρένθετη μητρότητα, η οποία βρίσκεται εκτός νόμου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ορισμένες, όπως η Βρετανία και η χώρα μας, είναι νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ιταλία είναι τόσο εκτεταμένος, που δεν είναι σαφές εάν θα αντέξει στις νομικές προκλήσεις.

Θεωρητικά, κάθε Ιταλός μπορεί να αναφέρει μια οικογένεια ως ύποπτη ότι απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, ανοίγοντας το δρόμο για ποινικές διώξεις. Ωστόσο, οποιαδήποτε προκύπτουσα δίκη θα μπορούσε να προκαλέσει συνταγματικές αμφισβητήσεις. Επιπλέον, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική να διώκει άτομα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μια χώρα όπου οι πράξεις τους ήταν νόμιμες – προκαλώντας, έτσι, διπλωματικές εντάσεις.

Ο νόμος στοχεύει επίσης έναν σχετικά μικρό αριθμό οικογενειών, σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Τα περισσότερα ζευγάρια από την Ιταλία που χρησιμοποιούν την παρένθετη μητρότητα πιστεύεται ότι είναι ετεροφυλόφιλα, και μπορεί επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από το νόμο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι.

Καθώς όμως τα γκέι ζευγάρια χρειάζονται τρίτο πρόσωπο για να κάνουν παιδιά, πολλοί πιστεύουν ότι ο νόμος τους αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους νομικά. Παράλληλα, μόνο ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επιτρέπεται να υιοθετούν στην Ιταλία – πράγμα που σημαίνει ότι οι γκέι Ιταλοί έχουν ελάχιστες επιλογές για τη δημιουργία οικογένειας. Η νομοθεσία, όμως, στιγματίζει και πολλά παιδιά που έχουν γεννηθεί μέσω παρένθετης μητρότητας από το εξωτερικό και ζουν ήδη στην Ιταλία.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 16:01:00

Back to top button