Κόσμος

Η Ισπανία ανοίγει το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο κατοικίδιων ζώων

Παρ’ ότι το πιο κλασικό μυθιστόρημα στην ισπανική λογοτεχνία επαινεί το λατρεμένο άλογο του Δον Κιχώτη, τον Ροσινάντε, μέχρι πρόσφατα οι επιδόσεις της χώρας στον τομέα των δικαιωμάτων των ζώων ήταν πολύ φτωχές. Εν μέρει, αυτό οφειλόταν και στις ταυρομαχίες.

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η ιδιοκτησία κατοικιδίων έχει αυξηθεί μαζικά και ένας νέος νόμος για την καλή διαβίωση των ζώων τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Τώρα, όπως γράφουν οι Times, η χώρα άνοιξε το πρώτο της δημόσιο νεκροταφείο για ζώα συντροφιάς.

Ο νέος ταφικός χώρος άνοιξε στη Μάλαγα, όπου το 1831 εγκαινιάστηκε επίσης το πρώτο νεκροταφείο της χώρας για τους προτεστάντες, οι οποίοι προηγουμένως θάβονταν στην παραλία υπό την κάλυψη της νύχτας και όρθιοι στην άμμο, με το πρόσωπο προς τη θάλασσα.

Το κοιμητήριο διαθέτει και συμβουλευτική υπηρεσία για τους πενθούντες ιδιοκτήτες κατοικίδιων. «Στόχος είναι να βελτιώσει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που έχουν κατοικίδια και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη κοινωνική ευαισθησία σε σχέση με το σεβασμό και τη φροντίδα των ζώων», είπε στους Times ο δήμαρχος της Μάλαγα, Φρανσίσκο ντε λα Τόρε.

«Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε, παρότι η γραφειοκρατία ήταν επίπονη, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ισπανία. Αλλά ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι τα άλλα τέσσερα νεκροταφεία κατοικίδιων ζώων στην Ισπανία –στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σαραγόσα– είναι ιδιωτικά και αυτό είναι το πρώτο δημόσιο.

Το νεκροταφείο προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποτεφρώσουν τα κατοικίδιά τους, σε τιμές που κυμαίνονται από 170 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το βάρος του ζώου. Οσον αφορά τις ταφές, η τιμή για δέκα χρόνια είναι μεταξύ 250 ευρώ χωρίς συντήρηση του τάφου και 450 ευρώ με συντήρηση, ενώ για τα 30 χρόνια, η τιμή ανεβαίνει στα 975€ με συντήρηση.

Το νεκροταφείο διαθέτει μεγάλο χώρο υποδοχής, πάρκο μνήμης, κρεματόριο, χώρο πρασίνου για εναπόθεση στάχτης και χώρο ταφής. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 ζώα, αν και η υποδομή έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί. Ο δήμαρχος είπε ότι το νεκροταφείο, που ονομάζεται El Parque (Το Πάρκο), θα δέχεται «μερικές χιλιάδες κατοικίδια» κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή των κατοικίδιων στη Μάλαγα και την επαρχία της, η οποία τα υπολογίζει σε περισσότερα από 350.000.

Το νεκροταφείο προσφέρει ψυχολογική φροντίδα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που παρέχεται από δύο ψυχολόγους του δημοτικού προσωπικού. «Τα κατοικίδια είναι για πολλούς ανθρώπους κάτι περισσότερο από ένα απλό ζώο και ο αποχαιρετισμός τους είναι κάτι που η κοινωνία απαιτεί ολοένα και περισσότερο», είπε η Πενέλοπε Γκόμεθ, δημοτική σύμβουλος της πόλης για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

«Η Ισπανία βιώνει μια έκρηξη κατοικιδίων», έγραφε η El Pais τον περασμένο μήνα, με σκύλους και γάτες να ζουν στο 43% των νοικοκυριών, σύμφωνα με μια μελέτη. Περισσότερα νοικοκυριά έχουν κατοικίδια –κυρίως σκύλους– παρά παιδιά. Στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του για την Ισπανία, ο Μάικλ Ριντ σημείωσε ότι «ο αριθμός των κατοικίδιων αυξήθηκε κατά ένα εκπληκτικό 40% την πενταετία έως το 2018, μια ένδειξη, ίσως, της αυξανόμενης αστικής μοναξιάς».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-29 11:31:36

Back to top button