Κόσμος

Η Ζιζέλ Πελικό «καταστράφηκε» αλλά «είναι αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία»

Θύμα 100 περίπου βιασμών που ενορχήστρωσε ο πρώην σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό, η Ζιζέλ Πελικό συγκλόνισε με τη νέα κατάθεσή της σε μία υπόθεση που έχει αφήσει όλη τη Γαλλία άφωνη και αποσβολωμένη κι έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις γυναίκες θύματα βιασμών: «Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε εμείς – πρέπει να ντρέπονται αυτοί».

Την κατάθεσή της παρακολουθούσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Γαλλία ο κατηγορούμενος Πελικό, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι τη νάρκωνε, τη βίαζε και στρατολογούσε άνδρες στο διαδίκτυο για να τη βιάζουν. Το βλέμμα του ήταν καρφωμένο στο πάτωμα.

«Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου; Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;» Τα ερωτήματα της Ζιζέλ Πελικό έμειναν αναπάντητα. 

Στη συνέχεια τον κατακεραύνωσε: «Με πήγε σε νευρολόγο όταν ανησυχούσα. Με πήγε, επίσης, σε γυναικολόγο. Για μένα ήταν κάποιος τον οποίο εμπιστευόμουν απόλυτα. Πώς μπορεί ο τέλειος άνθρωπος να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε τέτοιον βαθμό;». 

«Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, έχω πληγωθεί» είπε η Ζιζέλ Πελικό και ευχαρίστησε το δικαστήριο της Αβιβιόν στη Γαλλία που της έδωσε τον λόγο. Σε ήρεμο τόνο, μίλησε για την απόφαση η δίκη να είναι ανοικτή, η οποία ήταν «δύσκολο να ληφθεί», και για τη μετάδοση των βίντεο, προτού απευθυνθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον οποίο αποκαλεί «Ντομινίκ» αυτή τη φορά.

«Δεν θα μπορέσω να τον κοιτάξω λόγω της συναισθηματικής φόρτισης».

Μιλώντας σε παρελθοντικό χρόνο, η Ζιζέλ Πελικό επιβεβαιώνει τη ζωή της ως «ολοκληρωμένη» σύζυγος, τα 50 χρόνια που ήταν μαζί.

«Ποτέ δεν αμφέβαλα. Μοιραζόμασταν τα γέλια μας, τις λύπες μας, τον στήριζα. Συχνά έλεγα πόσο τυχερή ήμουν που σε είχα στο πλευρό μου. Ποτέ δεν με απογοήτευσε. Πήγαινε μαζί μου στον νευρολόγο, για να κάνω το σπινθηρογράφημα, στον γυναικολόγο… Για μένα ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν απόλυτα». 

Στη συνέχεια η Ζιζέλ λέει ότι έψαχνε για κάποια εξήγηση κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της δίκης. Αλλά δεν μπόρεσε να βρει καμία. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν την κοίταξε, τα μάτια του ήταν καρφωμένα στο πάτωμα.

Σήμερα ήταν η δεύτερη φορά που μίλησε η Ζιζέλ Πελικό ενώπιον του δικαστηρίου. Για πρώτη φορά η 72χρονη είχε αναφερθεί στην υπόθεση των βιασμών της επί 10 χρόνια από τον σύζυγό της και 50 άγνωστους άνδρες κατά την έναρξη της δίκης, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Καθώς η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου βρίσκεται περίπου στο μέσον της, η Ζιζέλ Πελικό με γενναιότητα επανέλαβε ότι δεν εκφράζει «οργή ή μίσος» αλλά «την απόλυτη αποφασιστικότητά της να αλλάξει την κοινωνία».

Η Ζιζέλ δήλωσε στο δικαστήριο της Αβινιόν ότι θέλει να γνωρίζουν οι γυναίκες θύματα βιασμών ότι «δεν πρέπει να ντρεπόμαστε εμείς – πρέπει να ντρέπονται αυτοί».

«Θέλω όλες οι γυναίκες που έχουν βιαστεί να πουν: Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορώ κι εγώ να το κάνω. Δεν θέλω (οι γυναίκες) να ντρέπονται πια», είπε, αναφερόμενη στο αίτημά της για ανοικτή δίκη και για την προβολή των βίντεο με τους βιασμούς της.

Η 72χρονη Ζιζέλ ανέβηκε στο βήμα μετά από αίτημα της νομικής της ομάδας να της δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στη δίκη.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχε παρακολουθήσει διάφορες συζύγους, μητέρες και αδελφές των κατηγορουμένων να παίρνουν το λόγο και να λένε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν «εξαιρετικοί άνδρες».

«Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάται σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί να βρίσκεται και μέσα στην οικογένεια ή ανάμεσα στους φίλους μας. Την περασμένη εβδομάδα είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο, ο οποίος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση. Αυτός ο άνδρας το έκανε για να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη τότε, γυναίκα – είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά. Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του».

Αυτός ο άνδρας, ο οποίος ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη τότε γυναίκα – είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά… Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του. Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από αυτό».

Ο Ντομινίκ έχει παραδεχτεί ότι στρατολογούσε άνδρες στο διαδίκτυο για να βιάσουν τη σύζυγό του, ενώ εκείνη βρισκόταν υπό την επίδραση ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών που της χορηγούσε κρυφά επί μια δεκαετία.

Η Ζιζέλ είπε ότι παλιότερα αισθανόταν τυχερή που τον είχε στο πλευρό της. Ο Ντομινίκ συνήθιζε συχνά να της μαγειρεύει και να της φέρνει παγωτό μετά το δείπνο – η οποία είναι η μέθοδος που αργότερα είπε ότι χρησιμοποιούσε για να τη ναρκώνει:

«Του έλεγα: πόσο τυχερή είμαι, είσαι ένας καλός άνθρωπος, πραγματικά με φροντίζεις».

Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είχε ζαλιστεί ή ένιωσε την καρδιά της να χτυπάει γρήγορα και ότι μάλλον λιποθυμούσε γρήγορα όταν τη νάρκωνε. Ξυπνούσε στο κρεβάτι της το επόμενο πρωί και αισθανόταν ιδιαίτερα κουρασμένη, αλλά είπε ότι πίστευε ότι αυτό οφειλόταν στις μεγάλες βόλτες που έκανε.

«Είχα γυναικολογικά προβλήματα και κάποια πρωινά ξυπνούσα με το ίδιο ακριβώς αίσθημα, λες και είχαν σπάσει τα νερά μου. Τα σημάδια υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν ήξερα πώς να τα αποκωδικοποιήσω», πρόσθεσε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρει πώς θα μπορεί να συνέλθει από αυτό.

«Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλές γυναίκες και άνδρες να λένε ότι “είστε πολύ γενναία”. Εγώ λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξεις την κοινωνία» είπε και συνέχισε:

«Γενναιότητα σημαίνει να πηδάς στη θάλασσα για να σώσεις κάποιον. Εγώ απλώς έχω θέληση και αποφασιστικότητα».
«Αυτός είναι ο λόγος που έρχομαι εδώ κάθε μέρα… Ακόμα κι αν ακούω απερίγραπτα πράγματα, κρατιέμαι εξαιτίας όλων των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται ακριβώς πίσω μου».

Η Ζιζέλ είπε ακόμα ότι δεν μετάνιωσε ποτέ που ζήτησε να η δίκη να είναι ανοιχτή: «Το έκανα γιατί αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ».

Έξι κατηγορούμενοι αυτή την εβδομάδα

Το δικαστήριο εκδικάζει αυτή την εβδομάδα τις υποθέσεις έξι ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας 34χρονος δεσμοφύλακας, ένας 55χρονος ηλεκτρολόγος, ένας 32χρονος ντελιβεράς, κι ένας 31χρονος ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής.

Συνολικά 50 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό και επίθεση μαζί με τον πρώην σύζυγο της Ζιζέλ, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από τα 26 έως 74 έτη.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας νοσηλευτής, ένας δημοσιογράφος, ένας διευθυντής φυλακής, ένας τοπικός σύμβουλος, ένας στρατιώτης, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροκτήματα. Ο καθένας τους αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Οι περισσότεροι ζούσαν στη Νοτιοανατολική Γαλλία σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το χωριό Mαζάν, όπου ζούσαν οι Πελικό. Έξι έχουν προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, δύο έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική βία. Συνολικά 23 έχουν ποινικό μητρώο για αδικήματα όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραδέχθηκαν τον βιασμό, αλλά δήλωσαν ότι δεν ξεκίνησαν με αυτή την πρόθεση και ζήτησαν συγγνώμη στο δικαστήριο από την 72χρονη Πελικό.

Άλλοι αρνήθηκαν την κατηγορία του βιασμού, λέγοντας ότι πίστευαν ότι συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι του ζευγαριού.

To άρθρο Η Ζιζέλ Πελικό «καταστράφηκε» αλλά «είναι αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 16:34:00

Back to top button