Οικονομία

Η Ευρώπη χάνει το στόχο για τις αποθήκες του φυσικού αερίου

Πολύ δύσκολα θα πετύχει η ΕΕ το στόχο της να διατηρηθεί η στάθμη στις αποθήκες φυσικού αερίου πάνω από το 30% στα τέλη Απριλίου.

Τα κράτη-μέλη πέτυχαν τον ενδιάμεσο στόχο που έθεσε η Κομισιόν για 50% στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως η συνέχεια ήταν χειρότερη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την ήπειρο ενίσχυσαν σημαντικά το ρυθμό άντλησης τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η στάθμη στις αποθήκες φυσικού αερίου να βρίσκεται λίγο πάνω από το 40% σήμερα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δύσκολα θα αντληθεί μονάχα 10% στο υπόλοιπο του μήνα που διανύουμε και ολόκληρο το Μάρτιο και τον Απρίλιο, άρα ο στόχος για το τέλος του χειμερινού εξαμήνου δεν αναμένεται να επιτευχθεί.

Κρίσιμο ερώτημα για το εξής είναι σε ποιο ακριβώς επίπεδο θα κλείσουν οι αποθήκες, καθώς ακόμα και διαφορές της τάξης του 5% έχουν σημασία ενόψει της θερινής περιόδου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΕ θα χρειαστεί εκατοντάδες φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους καλοκαιρινούς μήνες για να αναπληρώσει τις αποθήκες στο απαιτούμενο 90% πριν τον επόμενο χειμώνα. Με τη σειρά τους, μεταφράζονται σε υψηλή ζήτηση και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να δαπανηθούν.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες συζητείται στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να χαλαρώσει ο συγκεκριμένος κανόνας στις αποθήκες διότι ευνοεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στα διάφορα χρηματιστήρια ενέργειας. Οι επενδυτές γνωρίζουν πότε και πόσο αέριο θα χρειαστεί η Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ρυθμίζουν με μαθηματική ακρίβεια τις θέσεις τους. Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι τα στοιχήματα των κερδοσκόπων επαληθεύτηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό άνω του 80%, εν μέρει λόγω της παραπάνω υποχρέωσης που θέτει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πιθανός θεωρείται ένας αναθεωρημένος στόχος για 80-85% πληρότητα πριν ξεκινήσει ο χειμώνας του 2025-26. Τέλος, σε επίπεδο επιμέρους κρατών παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στις αποθήκες: Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 23% σήμερα, η Γερμανία ακολουθεί με 38%, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Αυστρία (52%) και την Ισπανία (66%)


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-22 07:48:00

Back to top button