Οικονομία

Η ευελιξία πρώτη προτεραιότητα για την αγορά εργασίας

Τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς εργασίας και πώς επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι οφείλουν να προσαρμοστούν προκειμένου να τις υπερκεράσουν, περιγράφει έρευνα που διεξήχθη από την World Employment Confederation (WEC) και παρουσιάστηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Εταιριών Απασχόλησης (ΕΝΙΔΕΑ).

Μεταξύ άλλων, δείχνει πως περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα (63%) έχουν δυσκολίες εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, με την αυξημένη ζήτηση σε τομείς όπως είναι η Πληροφορική, τα Οικονομικά και η Μηχανική να μην καλύπτεται επαρκώς.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ελλείψεις που υπάρχουν σε δεξιότητες, αλλά και στο χαμηλό ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζομένους. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, επειδή διαπιστώνεται συχνή αλλαγή νομοθεσίας και καθυστερήσεις στις εφαρμοστικές εγκυκλίους, που δημιουργεί αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις. Εντοπίζεται ακόμα ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αντί να διευκολύνει, προκαλεί περισσότερη γραφειοκρατία και δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία των εταιριών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την FT Longitude με τη συμμετοχή 715 ανώτατων στελεχών από εταιρείες της λίστας Forbes 2000 μεταξύ άλλων αναδεικνύει 5 κεντρικούς άξονες.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάγκη για νέες δεξιότητες

  •  Το 81% των ανώτερων στελεχών δηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ψηφιακή αποδιοργάνωση θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν ριζικά τη σχέση μεταξύ δεξιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο.
  • Το 78% των στελεχών ανησυχούν ότι η τρέχουσα εκπαίδευση και κατάρτιση δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της τεχνολογικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταχύτερα και πιο προσαρμοσμένα προγράμματα εκπαίδευσης.

Ευελιξία στην εργασία και αλλαγή στρατηγικών διαχείρισης ταλέντου

  • Το 83% των ανώτερων στελεχών τονίζουν ότι η ευελιξία στην εργασία, όπως το πού και πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, έχει αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, εξίσου σημαντική με την αμοιβή και τα οφέλη.
  • Το 82% των στελεχών παραδέχεται ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόσληψης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δεν επαρκούν πλέον για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέες στρατηγικές που θα προσελκύσουν μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική δεξαμενή ταλέντων.

Προσέγγιση υποαπασχολούμενων ομάδων και αντιμετώπιση κενών δεξιοτήτων

  • Το 52% των ανώτερων στελεχών εκτιμούν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρόσληψη εργαζομένων από υποαπασχολούμενες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες για να καλύψουν τα κενά δεξιοτήτων και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους.
  • Οι εργοδότες καλούνται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να προσεγγίσουν ένα πιο ευρύ φάσμα εργαζομένων, ενσωματώνοντας ποικιλόμορφες και εναλλακτικές μορφές εργασίας.

Η ευελιξία ως στρατηγική επιλογή για επιχειρήσεις

  • Το 88% των ανώτερων στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση εργαζομένων μέσω Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης για την αύξηση της επιχειρηματικής ευελιξίας. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.
  • Η χρήση προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον της εργασίας

  • Το 80% των στελεχών δηλώνουν ότι ο προγραμματισμός ταλέντων δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολος, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά το τοπίο της εργασίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και απαιτήσεις.
  • Οι στρατηγικές των οργανισμών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που θα επιτρέπουν στους/στις εργαζόμενους/ες να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να παραμένουν ανταγωνιστικοί/ές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 15:56:18

Back to top button