«Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης»: Δείτε live το συνέδριο του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.
Η Επαγγελματική Κατάρτιση και ο ρόλος της ως δυναμικό εργαλείο επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, με στόχο τη διασύνδεση των υποψήφιων εργαζομένων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, βρίσκονται στο επίκεντρο του συνεδρίου «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης» που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.) στις 14 και 15 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel.
Με μία σύνθεση διακεκριμένων ομιλητών – κυβερνητικά στελέχη, φορείς που σχετίζονται με τη λειτουργία των κέντρων δια βίου μάθησης αλλά και ακαδημαϊκούς- το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει διαδραστικές συζητήσεις και μια ποικιλία εξειδικευμένων θεματικών ενοτήτων.
Δείτε live τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τρεις πρωτογενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων μετά από ανάθεση του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ., τα ευρήματα των οποίων θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διημέρου.
Δείτε live τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου
Πρόκειται για ένα συνέδριο υψηλών αξιώσεων το οποίο θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να συνομιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα της Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως επισήμαναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Βασίλης Μανωλίτσης , ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του ΕΒΕΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Δημήτρης Τζούρος, ο γραμματέας του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Χρήστος Παπανδρέου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Αλέκος Χριστόπουλος και ο Β΄ αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Κώστας Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ. Χρήστος Καλύβας.
Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται:
- Παρουσίαση πανελλήνιων πρωτογενών ερευνών: Έρευνα σε ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης.
- Ο χάρτης του κλάδου: Ο ρόλος και η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ενός κοινού πλαισίου κανόνων για όλα τα ΚΔΒΜ, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
- Ποιότητα υπηρεσιών: Προϋποθέσεις πιστοποίησης, θεσμικό πλαίσιο και κόστος υπηρεσιών.
- Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων: Σχεδιασμός προγραμμάτων και οργάνωση του τρόπου υλοποίησής τους.
- Διαφάνεια και εξορθολογισμός: Διαφάνεια και δημοσιότητα στις διαδικασίες συμμετοχής στα διαγωνιστικά έργα.
- Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Ο κομβικός ρόλος των ΚΔΒΜ: Ο ρόλος των ΚΔΒΜ στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.
- Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας: Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της απόδοσής τους.
- Αντιμετώπιση ελλείψεων σε εργαζομένους: Ο ρόλος των ΚΔΒΜ στην κάλυψη κενών σε συγκεκριμένους κλάδους.
- Συνεργασίες με επαγγελματικούς φορείς: Ανάπτυξη συνεργασιών για την ενίσχυση της κατάρτισης, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κλάδου.
- Παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Επιτυχημένα παραδείγματα κατάρτισης από άλλες χώρες.
- Κατάρτιση και ΜμΕ: Η ανάγκη για ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.
- Προγράμματα τεχνικών επαγγελμάτων: Η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία θα στοχεύουν στην αξιοποίηση της εμπειρίας μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας τους σε νεότερους.
- Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού με εκπαιδευτικά προγράμματα που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογικές δεξιότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της CEDEFOP, μέχρι το 2030 πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Την ίδια στιγμή, σχετικές μελέτες διαπιστώνουν πως η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα είναι ελλιπής σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. αναδεικνύοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού οργανισμών και επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό, ρευστό και διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΣΕΚΕΚ, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις με 30ετή παρουσία στο χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης, διερευνά το θέμα πολύπλευρα και επικοινωνεί τα ευρήματα μέσω της διοργάνωσης του Συνεδρίου, συνεισφέροντας στο Δημόσιο διάλογο, και παραμένοντας σταθερός αρωγός της Πολιτείας στην κατεύθυνση ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων Υπηρεσιών και ενίσχυσης του θεσμού της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-14 11:00:00