Κόσμος

Η επίπεδη Σαγκάη μόλις απέκτησε δύο καταπράσινα βουνά

Η Κίνα δεν είναι πρωτάρα στην… βιβλικών διαστάσεων «μετακίνηση βουνών» – έχει ισοπεδώσει εκατοντάδες κορυφές στο Γκανσού για αστική επέκταση, έχει ανατινάξει λόφους στο Γιουνάν για να χτίσει σιδηροδρομικούς σταθμούς, και έχει συνθλίψει βραχώδεις περιοχές στο Χουμπέι για να κατασκευάσει ζώνες οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτός ο ακόρεστος ζήλος των Κινέζων για εδαφικές αναδιαμορφώσεις αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, πρόεδρος Μάο, χρησιμοποιούσε συχνά την παραβολή ενός ηλικιωμένου που αποφάσισε να σκάψει πέτρα-πέτρα δύο βουνά που έφραζαν το μονοπάτι από το σπίτι του, για να τονίσει τη δύναμη της επιμονής.

Ωστόσο, την ώρα που άλλες περιοχές ανατινάζουν βουνά, η Σαγκάη επένδυσε 270 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει βουνό!

Στην επίπεδη παράκτια μητρόπολη, ανατολικά του ποταμού Χουανγκπού, στο πρώην βιομηχανικό τοπίο της περιοχής Πουντόνγκ, ο ορίζοντας αλλάζει ριζικά. Δύο αιχμηρές κορυφές ξεπροβάλλουν πάνω από το πράσινο του πάρκου World Expo –το χώρο της Διεθνούς Εκθεσης του 2010– με τα κωνικά τους σχήματα να θυμίζουν το προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης.

|Instagram/Shanghai Let’s meet

Πλησιάζοντας μπορεί κανείς να διακρίνει δύο σχολαστικά διαμορφωμένα τεχνητά βουνά, που υψώνονται στα 37 και στα 48 μέτρα αντίστοιχα. Είναι φυτεμένα με πάνω από 7.000 δέντρα, διαθέτουν ελικοειδή μονοπάτια, παρατηρητήρια, ρυάκια, και έναν πολυεπίπεδο καταρράκτη που αναβλύζει. Και όλα αυτά είναι χτισμένα πάνω από έναν τεράστιο, πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων…

Αυτοί είναι οι «Δίδυμοι Λόφοι» της Σαγκάης, γνωστοί στον τοπικό πληθυσμό ως «Βουνά των Θηλών». Πρόκειται για ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο κόστους 2,1 δισεκατομμυρίων γιουάν (270 εκατομμυρίων ευρώ), που, όπως αναφέρει ο Guardian, έχει στόχο την επαναφορά της πεζοπορικής εμπειρίας στην πόλη, τη βελτίωση του φενγκ-σούι της περιοχής, και τη δημιουργία ενός «αισθήματος φώτισης και χαράς» στους κατοίκους.

Υστερα από επτά χρόνια στα σκαριά, οι λόφοι τελικά εγκαινιάστηκαν αυτόν τον μήνα – ακριβώς τη στιγμή που ένας τυφώνας χτυπούσε την πόλη! Παρόλα αυτά, σχεδόν 1.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν με θάρρος την καταρρακτώδη βροχή για να ανέβουν στις κορυφές τους την ημέρα των εγκαινίων τους. «Τα βουνά είναι πολύ σημαντικά για την κινεζική αντίληψη του τοπίου», λέει στον Guardian ο Μισέλ Χέσλερ της Agence Ter – της γαλλικής ομάδας αρχιτεκτονικής τοπίου που  βρίσκεται πίσω από το απίθανο σχέδιο.

Η κινεζική λέξη για το τοπίο (shan shui), αποτελείται από τους χαρακτήρες για το βουνό (山) και το νερό (水). Η έμπνευση του Χέσλερ για το μαξιμαλιστικών διαστάσεων πρότζεκτ προήλθε από τον τρόπο με τον οποίο ο παρακείμενος υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος –που κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο σε μια μεγάλη ευθεία γραμμή– λυγίζει ξαφνικά σε σχήμα S στη γωνία του πάρκου, λες και αναγκάζεται να παρακάμψει έναν λόφο.

Το πρότζεκτ δεν ήταν βέβαια εύκολο. Το μολυσμένο έδαφος αποδείχθηκε πολύ βαλτώδες για να σηκώσει ένα βουνό, έστω μεγέθους λόφου. Ετσι, 6.000 πάσσαλοι καρφώθηκαν στο έδαφος και περισσότεροι από 30.000 τόνοι χάλυβα και σκυροδέματος χυτεύτηκαν για να σχηματίσουν τη δομή, η οποία στεγάζει έναν χώρο στάθμευσης 1.500 αυτοκινήτων στο σπηλαιώδες εσωτερικό της.

Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε αυτή τη σεισμική ζώνη, ισχυροί τοίχοι αντιστήριξης από σκυρόδεμα διασχίζουν τις πλαγιές – ο καθένας γεμάτος με χώμα και σκεπασμένος με δέντρα, θάμνους και διακοσμητικούς βράχους. Το τοπίο αν και προσπαθεί να προσομοιώσει τη φύση, διαθέτει μια σειρά από «έξυπνους φανοστάτες», διάσπαρτους γύρω από τους λόφους, μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να καλέσουν την αστυνομία ενώ κάνουν πεζοπορία.

Η κατασκευή διαθέτει εννέα κορυφές και τρία ρέματα, τα οποία καταλήγουν σε μια μεγάλη λίμνη – σημαντική με όρους φενγκ-σούι. Στην κινεζική παράδοση, το βουνό αντιπροσωπεύει σταθερότητα, δύναμη και εξουσία, ενώ το νερό ενσαρκώνει τη δυναμική ροή της οικονομίας.

Αλλά η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει τους «Δίδυμους Λόφους» με σκεπτικισμό.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι αξιωματούχοι του κόμματος απλά ήθελαν να βλέπουν από τα σπίτια τους ένα βουνό που αντανακλάται στο νερό, για να εξασφαλίσουν την υγεία, τον πλούτο και την ευημερία τους. Αλλοι το επικρίνουν ως τεράστια σπατάλη για ένα υποτιθέμενο «πράσινο» πρότζεκτ με γιγάντιο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ ορισμένοι κοροϊδεύουν το πενιχρό ύψος των «βουνών», αστειευόμενοι ότι οι επισκέπτες πρέπει να φέρνουν μαζί τους φιάλες οξυγόνου και χάπια υψοφοβίας.

Οι «Δίδυμοι Λόφοι» μπορεί να είναι τα πιο αρχιτεκτονικά τολμηρά, αλλά δεν είναι η πρώτη απόπειρα τεχνητού βουνού στη Σαγκάη. Οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη, υψώνεται σε δύο λοφίσκους το Tian’an Sunshine Plaza – ένα εμπορικό κέντρο που σχεδιάστηκε από τον Τόμας Χέδεργουικ, η πρώτη φάση του οποίου εγκαινιάστηκε το 2022.

Οι δύο λοφίσκοι διαθέτουν σκαλοπάτια και υψώνονται στα 60 και 100 μέτρα αντίστοιχα. Διαθέτουν περίπου 1.000 δέντρα, το καθένα μέσα σε μια τεράστια τσιμεντένια ζαρντινιέρα πάνω σε μια ψηλή τσιμεντένια στήλη – τα οποία δίνουν στο οικοδόμημα από μακριά το σχήμα ενός βουνού. Και σε αυτούς, όπως και στους «Δίδυμους Λόφους», η ποσότητα σκυροδέματος που απαιτείται για να συγκρατήσει το βάρος τους και τα συστήματα άρδευσης είναι τεράστια.

Λίγο πιο νότια, το συγκρότημα διαμερισμάτων Shangqing Garden, που χτίστηκε το 2003, δείχνει σαν να αναπτύσσεται πάνω από έναν απόκρημνο γκρεμό ύψους 50 μέτρων, ο οποίος ξεκινά από το πεζοδρόμιο, ως απόρροια μιας μεγάλης τεκτονικής ολίσθησης.

Στην απόκρημνη πρόσοψη του γκρεμού υπάρχουν ρωγμές που πλαισιώνουν τα παράθυρα των διαμερισμάτων καθώς αυτά υψώνονται πάνω από τον βράχο – δίνοντας την αίσθηση ενός παλαιολιθικού σπηλαίου, όπου ζουν σύγχρονοι ασκητές…

Εκτοτε το συγκρότημα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα τοπικά ορόσημα. Ο ορειβατικός σύλλογος της πόλης κάποτε υπέβαλε αίτηση για τη διεξαγωγή διαγωνισμού αναρρίχησης στο χώρο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την εταιρεία διαχείρισης του συγκροτήματος.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-05 19:26:07

Back to top button