Οικονομία

Η Ελλάδα μπήκε πλέον σε… δορυφορική τροχιά

Με διαδικασίες «εξπρές» ανατίθενται τα έργα του στρατηγικού σχεδίου των 200 εκατ. ευρώ για την εκτόξευση των ελληνικών μικροδορυφόρων. Ήδη οι πρώτες δύο συμβάσεις έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ όλα τα έργα αναμένεται να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στόχος είναι το 2026 να είναι οι μικροδορυφόροι στον αέρα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον το σύστημα μιρκοδορυφόρων να παρέχει στην χώρα μας πληροφορία με τεράστια ακρίβεια.

«Με το σύστημα μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι την χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για τις παραλίες σχετικά με την παράνομη χρήση παραλιών. Τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση για έναν μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια που δεν είχε στο μυαλό του. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση συγχρόνως» είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

Το Διαστημικό Πρόγραμμα της χώρας σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και στοχεύουν στην ενίσχυση της «ομπρέλας προστασίας». Το έργο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την εκτόξευση 13 μικροδορυφόρων.

Χθες υπεγράφη μεταξύ της βρετανικής Open Cosmos και του υπουργού κ. Παπαστεργίου το έργο ανάπτυξης ενός «αστερισμού παρατήρησης της Γης» που αποτελείται από 7 δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν καθημερινά εικόνες υψηλής ανάλυσης και πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οι επτά δορυφόροι του ελληνικού αστερισμού θα συλλέγουν δεδομένα από μια σουίτα οργάνων πολλαπλών αισθητήρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένων οπτικών πολυφασματικών και υπερφασματικών καμερών πολύ υψηλής ανάλυσης, δέκτες Internet-of-Things (IoT) και Automatic Identification System (AIS), συμπληρωματικά με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Το πρόγραμμα θα παραδοθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα συστήματα, όπως το EU Copernicus, ενώ θα είναι πλήρως συμβατό με τον «αστερισμό του Ατλαντικού».

Λίγες ώρες πριν η OroraTech ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το ελληνικό έργο ύψους €20 εκατ. για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης λύσης βασισμένης σε δορυφορικό σύστημα που αφορά τέσσερις θερμικούς μικροδορυφόρους και σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα αποκτά 4 θερμικούς μικροδορυφόρους και σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος της OroraTech αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 20 εκατ. ευρώ. Με ακριβή δεδομένα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές για κρίσιμα ζητήματα» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και το έργο αξίας 33 εκατ. ευρώ, «AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT», το οποίο αφορά ραντάρ μικροδορυφόρων. Ειδικότερα, το έργο θα έχει ως αντικείμενο την συλλογή δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης.

Θα ακολουθήσει και η υπογραφή για τον τέταρτο διαγωνισμό που αφορά το έργο «AXIS 3 GOVERNMENTAL HUB» προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός Κυβερνητικού Κόμβου για την επεξεργασία και διανομή δεδομένων από τους ελληνικούς θερμικούς, ραντάρ και οπτικούς μικροδορυφόρους καθώς επίσης και την ανάπτυξη χαρτογραφικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας σε πέντε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες παρατήρησης γης, υδάτων, δασών, καλλιεργειών και εφαρμογές ασφάλειας.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 08:20:32

Back to top button