Κόσμος

Η Βρετανία σπατάλησε 1,4 δισ. λίρες για αχρείαστο εξοπλισμό προστασίας κατά του Covid-19

Εξοπλισμός ατομικής προστασίας (PPE), αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών, καταστράφηκε ή αποσύρθηκε από τα βρετανικά νοσοκομεία, ως συνέπεια της πιο σπάταλης συμφωνίας ενός κράτους που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, τουλάχιστον 1,57 δισεκατομμύρια «τεμάχια» εξοπλισμού ατομικής προστασίας που παρέχονται από τον προμηθευτή του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας), Full Support Healthcare, δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την αγορά και την παράδοση του εξοπλισμού προσωπικής προστασίας κατά του Covid-19, σχολίασε πως: «Δεν αναγνωρίζουμε το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών που αναφέρθηκε. Η θέση μας σχετικά με τα αποθέματα εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθορίζεται στους ετήσιους λογαριασμούς του υπουργείου, που ελέγχονται από την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία».

Το Εργατικό Κόμμα χαρακτήρισε τη σύμβαση ως «συγκλονιστική σπατάλη», ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν ότι πρόκειται για «κολοσσιαία κατάχρηση δημόσιων πόρων».

Η Full Support Healthcare έκανε μια συμφωνία ύψους 1,78 δισ. λιρών τον Απρίλιο του 2020 για την προμήθεια μασκών προσώπου, αναπνευστήρων, προστατευτικών ματιών και ποδιές. Ήταν η μεγαλύτερη παραγγελία για PPE κατά της Covid από έναν μόνο προμηθευτή και αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής δαπάνης της βρετανικής κυβέρνησης.

Πριν από την πανδημία, η εταιρεία με έδρα το Northamptonshire, η οποία ήταν ήδη εξειδικευμένος κατασκευαστής PPE, είχε 25 υπαλλήλους και ετήσια κέρδη 800.000 λιρών. Τα όποια κέρδη μετά την εκπλήρωση της σύμβασης δεν είναι γνωστά, διότι το 2021 οι συνδιευθυντές, η Sarah Stoute, 50 ετών, και ο σύζυγός της Richard, 53 ετών, εγκατέστησαν την επιχείρηση offshore στο Τζέρσεϊ για λόγους προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής.

Παρ’ όλα αυτά και οι ίδιοι και η εταιρεία συνεχίζουν να πληρώνουν όλους τους φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ούτε η Full Support Healthcare, ούτε οι Stoutes δεν φαίνεται να παρανομούν.

Τους τελευταίους έξι μήνες, το BBC υπέβαλε σειρά ερωτημάτων – όπως και δικαιούται βάσει του νόμου περί ελευθερίας των πληροφοριών – στην αλυσίδα εφοδιασμού NHS Supply Chain, η οποία διαχειρίζεται την παράδοση προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης.

Οι απαντήσεις που έλαβε αποκαλύπτουν ότι ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας της Full Support Healthcare, αξίας περίπου 1,4 δισ. λιρών, δεν θα χρησιμοποιηθεί πουθενά.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 749 εκατομμύρια είδη που έχουν ήδη καεί ή καταστραφεί και άλλα 825 εκατομμύρια που έχουν ταξινομηθεί ως πλεονάζον απόθεμα, του οποίου «η καταστροφή και η ανακύκλωση είναι πιθανά αποτελέσματα».

Η Full Support παρείχε 2,02 δισεκατομμύρια είδη PPE, ωστόσο μόνο 232 εκατομμύρια είδη έχουν αποσταλεί στο NHS ή σε άλλες εγκαταστάσεις περίθαλψης.

Η συμφωνία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι η πιο σπάταλη της πανδημίας Covid. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία δεδομένων Tussell, δείχνουν ότι μόνο μία σύμβαση ήταν πιο δαπανηρή και ανατέθηκε σε μια σειρά προμηθευτών, που παρείχαν μικτές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει προηγουμένως ότι PPE αξίας 85 εκατ. λιρών, που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης, δεν θα χρησιμοποιούνταν, δηλαδή περίπου το 6% του πραγματικού συνολικού ποσού.

Μάλιστα, το BBC αναφέρει ότι τουλάχιστον 100 εκατ. λίρες δημόσιου χρήματος δαπανήθηκαν επιπλέον για την αποθήκευση και την αποτέφρωση του πλεονάζοντος αποθέματος.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 14:29:50

Back to top button