Κόσμος

Η Βραζιλία ξεκινά παγκόσμια συμμαχία κατά της πείνας στη σύνοδο των G20

Με έκκληση για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της πείνας, την οποία χαρακτήρισε ως «το απόλυτο σύμβολο της συλλογικής μας τραγωδίας», ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τη Δευτέρα την έναρξη των εργασιών της συνόδου των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Βραζιλία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας και φιλοξενεί τη σύνοδο αυτή τη Δευτέρα και Τρίτη, με τη συμμετοχή όλων πλην δύο χωρών –της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας– από τα 19 κράτη μέλη (σ.σ. στην Ομάδα των Είκοσι συμμετέχει και η ΕΕ).

Στην ομιλία του, ο Λούλα θυμήθηκε την παρουσία του στην πρώτη σύνοδο των G20 στις ΗΠΑ το 2008. «Δεκαέξι χρόνια μετά λυπάμαι να πω ότι ο κόσμος είναι σε χειρότερη κατάσταση», δήλωσε.

Απαριθμώντας τα σημερινά προβλήματα, ο αριστερός ηγέτης αναφέρθηκε «στον μεγαλύτερο αριθμό ένοπλων συγκρούσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», «στον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο εκτοπισμό ανθρώπων», σε ακραία καιρικά φαινόμενα και σε επιδεινούμενες κοινωνικές, φυλετικές και έμφυλες ανισότητες.


Ωστόσο, ο Λούλα τόνισε ότι η «μάστιγα που ντροπιάζει την ανθρωπότητα» είναι η πείνα και η φτώχεια, με 733 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να υποσιτίζονται, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Σε έναν κόσμο που παράγει σχεδόν 6 δισ. τόνους τροφίμων ετησίως, αυτό είναι απαράδεκτο», συνέχισε, απευθυνόμενος σε ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Κιρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας.


«Είναι καθήκον αυτών που κάθονται γύρω από αυτό το τραπέζι να αντιμετωπίσουν αυτή τη ντροπιαστική μάστιγα που προσβάλλει την ανθρωπότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η έναρξη μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Πείνας και της Φτώχειας αποτελεί κεντρικό στόχο της προεδρίας της Βραζιλίας στους G20», τόνισε ο Λούλα.

Ογδόντα μία χώρες στήριξαν την πρωτοβουλία, αν και αρχικά μόνο 18 από τα 19 μέλη των G20 είχαν βάλει την υπογραφή τους στο σχέδιο. Η Αργεντινή, της οποίας ο ακροδεξιός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι είχε επιτεθεί στον «κομμουνιστή» Λούλα κατά το παρελθόν, δεν υποστήριξε αρχικά την πλατφόρμα, αν και στη συνέχεια άλλαξε στάση και συμφώνησε, όπως έγραψε ο Guardian.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου (REUTERS/Pilar Olivares)

Νωρίτερα, ο Λούλα είχε καλωσορίσει όλους τους ηγέτες στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου διεξάγεται η σύνοδος. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ο Λούλα και ο Μιλέι συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, με τη ψυχρότητα της χειραψίας τους να προκαλεί σχόλια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου Μέσου.


Ο πρόεδρος της Αργεντινής συνοδευόταν από την αδερφή του, Καρίνα, η οποία θεωρείται κεντρική προσωπικότητα στην κυβέρνησή του, ενώ ο πρόεδρος της βραζιλίας υποδεχόταν τους καλεσμένους μαζί με τη σύζυγό του, Ζάνια ντα Σίλβα. Οι τέσσερις τους πόζαραν για μια επίσημη φωτογραφία, ωστόσο δεν ακολούθησε κάποιο «πηγαδάκι», όπως συνέβη στις συναντήσεις του Λούλα με άλλους ηγέτες.

Εκτός από την καθυστερημένη συμμετοχή της στη Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Πείνας και της Φτώχειας, η Αργεντινή έχει αντιταχθεί και σε άλλες προτάσεις της Βραζιλίας, ως προεδρεύουσας των G20, για θέματα όπως η φορολόγηση των υπερ-πλουσίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αργεντινή ήταν μάλιστα η μόνη χώρα που καταψήφισε μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών. Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Πείνας και της Φτώχειας έχει συνολικά 148 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων 82 χωρών, 26 διεθνών οργανισμών, 9 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και 31 φιλανθρωπικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών.

«Είθε αυτή η σύνοδος να σημαδευτεί από το θάρρος για δράση», δήλωσε ο Λούλα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-18 22:34:00

Back to top button