Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Σίσι-Χριστοδουλίδη στο Κάιρο
Δέκα μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει και πάλι σήμερα στο Κάιρο για την 10η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
Μαζί με τους Προέδρους των δύο χωρών, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Νίκο Χριστοδουλίδη, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των ραγδαίων εξελίξεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, θα επιδιωχθεί η εκπομπή ενός μηνύματος σταθερότητας στην περιοχή από τη συνεργασία των τριών χωρών.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο µε δυνατότητα αµφίδροµης µεταφοράς ενέργειας, συνολικού προϋπολογισµού 4,2 δισ. ευρώ, που θα µεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (εκτιμάται σε 3.000 μεγαβάτ) από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου. Το έργο έχει ήδη µπει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη από την Ε.Ε.
Τους τρεις ηγέτες θα απασχολήσει η κατάσταση στη Συρία και ενώ έντονες είναι οι φήμες περί συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων. Παράλληλα, θα διαμηνύσει ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη πως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και πως προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο Ελλάδα – Αίγυπτος, όσο και Κύπρος – Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου και ενώ το τελευταίο διάστημα ο Αιγύπτιος πρόεδρος δέχεται νέα επίθεση φιλίας από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μνημόνια Συνεργασίας
Η σημερινή Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2021. Αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων.
Πριν από τη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Στο περιθώριο της Συνόδου και παράλληλα με αυτήν, η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC) διοργανώνει τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο (“The Egyptian Cypriot Greek Business Conference & B2B”), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, καθώς και με την συμμετοχή φορέων προσέλκυσης επενδύσεων των τριών χωρών (Enterprise Greece, CIPA, GAFI).
Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, κατά πληροφορίες, θα συμμετέχουν περισσότερες από 200 εταιρείες από τις τρεις χώρες, που θα διερευνήσουν τα περιθώρια για επενδύσεις και συνέργειες.
Η αιγυπτιακή πλευρά «έχει διαβεβαιώσει» ότι θα εξασφαλιστεί η κατάλληλη αντιστοίχιση μεταξύ των συμμετεχόντων εταιρειών για τη δημιουργία ευκαιριών συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 08:09:00